Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBokbanken
LÖRDAG 1 JUNI 2000
 
  

Lata sommardagar på stranden...

Fem kassettböcker att förgylla semestern med. Ingalill Mosander tipsar.

Kollektivt självmord
av Arto Paasilinna
Speltid; 7,5 h
Pris: ca 328 kr

Självmordsresa till Schweiz i första klass

Sanslöst roligt om en grupp finska självmordskandidater som hyr en förstklassig buss för att åka till Schweiz och gemensamt ta livet av sig. Det finns ju nämligen så många vackra stup att välja på i Alperna. Men under resans gång gör gruppen en avstickare till Frankrike där man njuter av god mat och dryck och eftersom bägge könen finns representerade börjar de uppstå en och annan förälskelse. Ska man kanske fortsätta leva ändå?
Uppläsare: Frej Lindqvist.

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
av Håkan Nesser
Speltid: 7,5 h
Pris: ca 318 kr

En sommar då barndomen tar slut

En lysande barndomsskildring, som håller på att bli klassisk. Berättelsen utspelas en varm sommar på 60-talet. Två 14-åriga pojkar drabbas för första gången av Kärleken och samtidigt inträffar Det Fruktansvärda. En blandning av spännande kriminalroman, målande beskrivning av ett svunnet Sverige och ömsinta porträtt av några alldeles vanliga, lite kantstötta människor. Uppläsare är författaren själv och han gör det med en skicklighet som inte står en riktig skådespelare efter.


En högst passande hämnd
av Elizabeth George
Speltid: 9 + 9 h
(två delar)
Pris: ca 503 kr

Mord, familjehemligheter och engelskt klassamhälle

Spänning som räcker långt ner på kontinenten om du kör bil. Thomas Lynley, kriminalkommissarie vid Scotland Yard ska hålla sin förlovningsfest på ett gods i Cronwall. Då inträffar ett mord som får förödande följder. Dolda aggressioner i familjekretsen kommer upp till ytan, vänskap sätts på prov. Elizabeth George är lysande på att skildra det engelska klassamhället och har en tätposition bland världens deckardrottningar.
Uppläsare: Torsten Wahlund.


Boken om E
av Ulla Isaksson
Speltid: 7,5 h
Pris: ca 310 kr

Självutlämnande om demens – och kärlek

Vad händer när den man älskar sakta bryts ned och försvinner in i en annan värld? Skakande och självutlämnande beskriver Ulla Isaksson sin egen sorg och vrede över att hennes man författaren Erik Hjalmar Linder drabbades av senil demens och att deras mångåriga, rika samvaro därmed slogs sönder. Det är en viktig, angelägen bok men också en storslagen kärleksroman. Hon förlorar aldrig i respekt trots hans mänskliga förfall.
Uppläsare: Inga Landgré.


Den allvarsamma leken
av Hjalmar Söderberg
Speltid: 7 h
Pris: ca 307 kr

Starka känslor och deras oanade konsekvenser

Vald till en av 1900-talets bästa kärleksromaner. Den skrevs 1912 men håller än idag. Arvid Stjärnblom och Lydia Stille förälskar sig som unga i varandra men deras vägar skiljs åt. När de träffas igen tio år senare är de bägge gifta, vilket inte hindrar deras passion från att väckas till liv på nytt. Det är en berättelse om lidelse och svek, om starka känslor och deras oanade konsekvenser. Och dessutom en fängslande Stockholmskildring.
Uppläsare: Per Myrberg

Ingalill Mosander

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805