Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBokbanken
 
  

Vinn ”Hummerkriget”
Vill du vinna Viveca Lärns ”Humerkriget”?.
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv ner din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 21 juli. Märk mejlet med ”Viveca Lärn”.”Jag tänker bli anonym”

Viveca Lärn hamnar mellan två läger i bokvärlden när hon växlar mellan att skriva barnböcker och skönlitteratur.
Foto: ROBERT JOHANSSON


Viveca Lärn kör sina grejer - nu kommer nya romanen ”Hummerkriget”

Efter varje skriven bok känner sig Viveca Lärn helt slut.
   - Nu går det aldrig mer igen, tänker hon.

   Men det gör det alltid.
   Det har blivit över fyrtio barnböcker och snart ligger hennes femte vuxenroman "Hummerfesten" på bokdiskarna.
   Viveca Lärn är helt klar över vad hennes uppgift i livet är. Det är först och främst att uppfostra sina barn, som nu är vuxna, till självständigt tänkande människor och sen att skriva böcker. Så enkelt är det.
   - Jag visste redan som liten att jag skulle bli författare och jag kommer aldrig att kunna sluta vara det. Hemma var det alltid viktigare att kunna berätta något än att kunna bädda sängen, säger hon. Men att säga upp sin tjänst som journalist på Aftonbladet för tjugo år sedan för att ta steget fullt ut och bli författare på heltid, var ändå inte helt lätt.
  


Jag är en ensamvarg
- Jag fick inte speciellt mycket uppmuntran. Folk tyckte inte att jag var riktigt klok som lämnade ett fast arbete.
   Men det är glömt nu. Det riktigt strålar om Viveca, hon har inte mått bättre på flera år. Och anledningen är att hon sedan några veckor är krönikör på Göteborgsposten.
   Tidigare har hon fått lov att dryga ut försörjningen genom att ge föreläsningar i hur man använder sin fantasi. Något som fått henne att må dåligt.
   - Jag lider av en enorm scenskräck, men ingen har trott mig när jag sagt det. När jag väl står på scenen är det kul men flera dagar innan är jag jättestressad och efteråt kan jag vara sjuk i en vecka. Det är inte bra för blodtrycket och nerverna.
   Från och med nu tänker hon bara ställa upp och läsa ur sina böcker när det krävs av henne. Hon tänker bli anonym.

FAKTA/ Viveca Lärn

Namn: Viveca Lärn. Ålder: 56 år. Bor: Lägenhet i Göteborg och hus i Lysekil Yrke: Författare och journalist. Familj: De tre barnen Per-Julius 35, Maria 27, Staffan 18. Inkomst: Ingen månadslön, varierande inkomst år från år. Bakgrund: Debut 1975 med ungdomsboken ”Stoppa pressarna”. Skrivit fyrtiotvå barnböcker. Hennes största barnbokssuccéer är böckerna om Eddie och Mimmi, som båda blivit filmade för tv. ”Hummerfesten” är hennes femte roman sedan hon 1995 började skriva för vuxna.
- Jag har inte vågat säga nej förut, jag har varit livrädd för att inte klara mig då. Men nu säger jag nej hela tiden, det är jätteskönt, säger hon och skrattar.
   Vivecas barnböcker om bland annat Eddie och Mimmi har gjort henne till en av de mest populära författarna i sin genre. Efter att hon för några år sedan bestämde sig för att skriva även för vuxna är det som om hon hamnat mitt emellan två läger.
   - Nu få jag kommentarer från barnbokslägret om att jag är en svikare och i vuxenlägret känner jag mig verkligen inte hemma, säger hon men ser absolut inte ledsen ut för det.
   -Jag är en splittrad typ som står utanför och det trivs jag utomordentligt med. En ensamvarg som kör mina grejer.
   "Hummerfesten" är en fristående fortsättning på "Midsommarvals" som kom ut förra året.
  I det helt påhittade bohuslänska lilla samhället Saltön leder hon kärleksfullt sina figurer genom dråpliga situationer och annorlunda möten i vardagen.
   - Jag vill att man ska känna igen sig som nutidsmänniska. Men även om det är rätt lustigt så finns det något sorgligt och vemodigt bakom alltihop. Ensamma människor som alla letar efter någonting, gemenskap eller kärlek.
   Frontfiguren i ”Hummerkriget” är den feta 48-åriga hemmafrun Emily, som efter att ha förlupit hemmet några dagar med en midsommarflirt, tar tag i sitt trista invanda liv på ett lite lagom drastiskt vis. Till både hennes mans och andras skräckblandade förvånan förstås.
   - Jag vill att speciellt kvinnorna i berättelsen ska utvecklas. I "Midsommarvals" kom de alla på att de inte kan hänga upp sina liv på en man. Innan Viveca sätter igång och skriver en bok går hon och grunnar länge.
   Ofta är det titeln som kommer först, den som får henne att sätta igång. Sedan är det dags för huvudpersonerna att ta form. - Först ritar jag dem och har dem på väggen ett tag medan jag fortsätter grunnandet.
   - Alla figurer är påhittade men jag lånar karaktärsdrag lite här och där. Sen när jag börjar skriva slänger jag teckningarna.

Challe Lundholm

epost: kvinna@aftonbladet.se
telefon: 08-7252330
fax: 08-56252805