Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
 
  

Vinn böcker
Vill du vinna böcker av Kjell Johansson?
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv ner din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 25 augusti. Märk mejlet med ”Kjell Johansson”. Böckerna kommer från Bokus.”Jag vill visa att allt är möjligt”
Trots succén med förra romanen ”Huset vid Flon” har Kjell Johansson valt att inte skriva någon fortsättning. I alla fall inte än. ”Kanske fortsätter jag på ett stickspår senare” säger han.
Foto : KJELL ANDERSSON
Kjell Johanssons nya bok ”En rövarhistoria” är en riktig skälmroman där alla är oärliga och skor sig på varandra
Att det skulle bli något stort av honom.
  Det var Kjell Johanssons mamma helt övertygad om sedan hon i ungdomen blivit spådd av en zigenerska att sonens namn skulle ”flyga över världen”.
  – Hon undrade vad jag skulle bli känd för och det gjorde jag också.
  Nu vet vi att det är hans böcker.
  
Och nu är han på god väg att uppfylla profetian.
  Hans förra roman, ”Huset vid Flon”, vann både läsarnas hjärtan och flera prestigefyllda priser. Den har blivit översatt till flera språk och nått framgångar också i andra länder.
  – Först trodde jag att jag var ett blivande fotbollsproffs men i tjugoårsåldern insåg jag att det inte skulle bli så. Jag vågade inte tillräckligt för att lyckas.
  Men i de skrivna ordens värld vågar Kjell. Språket är hans och fantasin.
  Förutom dåligt självförtroende berättar Kjell att han också lider av en släng katastrofnoja och inbillningssjuka.
  – Jag har nog haft alla sjukdomar som finns, säger han och skrattar. Och det skulle exempelvis aldrig fall mig in att flyga.
  Men i stället för att innebära ett hinder i livet ser han med humor på sina fobier och har stor nytta av dem i sitt skrivande.
  – Jag använder mig av de fantasierna när jag skriver. Allt kan hända, huset vi sitter i kan exempelvis när som helst börja brinna. Jag ser hela scenariot i bilder framför mig.
  För trettio år sedan kom hans första roman ut och sedan tjugo år tillbaka försörjer han sig på skrivandet.
  För tio år sedan började han kalla sig författare och sedan ett par år är han till och med en rätt välbärgad sådan.
  Innan han fick ihop tillräckligt med pengar på sitt författarskap jobbade han bland annat som lärare, hamnarbetare och hemsamarit.
  Efter succén med den förra romanen är det många läsare som väntat sig en fortsättning i den självupplevda fattiga arbetarbarndomens anda. Men de har väntat förgäves.
  
– Jag kunde inte skriva en fortsättning, det gick inte. Det är klart att det är dumt rent kommersielltatt inte göra det, men någon konstnärlig heder måste man ha.
  – Men jag har inte lämnat figurerna från den boken helt, kanske fortsätter jag på ett stickspår senare.
  Trots att Kjell privat alltså kan vara både rädd av sig och ha ganska dåligt självförtroende så är han som författare både stor och stursk och vågar det mesta.
  
Den nya boken ”En rövarhistoria” är en vansinnig berättelse där vad som helst kan hända.
  – Jag vill visa att allt är möjligt, säger han.
  Boken har alla ingredienser en riktig rövarhistoria ska ha: gamla sjökaptener, små och stora gangsters, medelsvenssons, barn och groteska individer. Och alla är de oärliga och skor sig på andra. Några figurer har Kjell skamlöst lånat från annan litteratur.
  – Den bygger på schabloner och klichéer. Inget finlir alls, inget poetiskt. Ganska olikt det jag förut skrivit. Jag ville göra något muntert med allvarliga inslag istället för som vanligt, något allvarligt med muntra inslag.
  Det brukar ta Kjell tre år att skriva en bok. Det första året funderar han. Hela dagarna sitter han i en stol hemma eller ligger i hängmattan på landet och bara tänker. Låter som en ganska skön tillvaro men Kjell förnekar det å det bestämdaste.
  – Det är faktiskt ganska jobbigt att sitta och tänka, fast man inte tror det. Lika jobbigt som att arbeta i hamnen, men psykiskt i stället för fysiskt.
  Det andra året tar hästjobbet vid, då skriver han den första versionen. Två sidor varje dag försöker han få ner.
  Det tredje året är det dags för omskrivningar.
  – Då jobbar jag som en liten gris. Vissa stycken skriver jag om nästan femtio gånger.
FAKTA/Kjell Johansson
Namn: Kjell Johansson.
Ålder: 59.
Yrke: Författare.
Bor: På Söder i Stockholm.
Familj: Fru Solweig och tre vuxna barn.
Inkomst: Tillräcklig.