Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
 
  

Vinn ”Ljusets drottning”
Vill du vinna PC Jersilds ”Ljusets drottning”?
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv ner din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 8 september. Märk mejlet med ”Jersild”. Böckerna kommer från Bokus.


– Risken finns att feminister blir arga
Kvinnan i PC Jersilds nya roman utnyttjar sin skönhet
Stram, tystlåten och tråkig.
  Så har PC Jersild beskrivits.
  Ändå utkom han igår med en av höstens roligaste romaner –”Ljusets drottning”.
  
Det är en sjövild satir över 70-talets avgrundsvänster, feminism och klippekonomi.
  Men det är ingen stram och tråkig författare jag möter. Snarare vänlig och på gott humör, slickande på en vaniljglass doppad i choklad.
  ”Ljusets drottning” handlar om Alex Eriksson, en pojke som återkommer från en jorden -runt-resa och möts av beskedet att hans mor dött. När han börjar gå igenom hennes papper blir han mer och mer konfunderad. Vem var hon egentligen?
  Alexs efterforskningar leder honom tillbaka till moderns ungdom i ett kollektiv i Göteborg, där medlemmarna levde strikt enligt marxismens principer. Spåren går vidare till Stockholm, där hon under några år var anställd i en eskortfirma. Men inte som prostituerad utan som lämplig partner att visa upp för män som vill maskera sin homosexualitet.
  – Idag skulle det inte finnas behov av en sådan organisation. Det var annorlunda i början av 70-talet, säger PC Jersild.
  Under Alexs enträgna detektivarbete upptäcker han att en privat gynekologmottagning spelat en oförklarlig roll i moderns liv. När man som läsare så småningom börjar inse vad det är hon sysslat med kan man inte annat än skratta högt.
  Finalen på Grand Hotel är grandios. Ett traditionellt Luciatåg för Nobelpristagare kan uppenbarligen dölja de mest oanade möjligheter – mer säger jag inte.

FAKTA/ PC Jersild

Namn: Per Christian Jersild Ålder: 65 Yrke: Författare och läkare, hedersdoktor vid Uppsala universitets medicinska fakultet. Familj: Hustru Ulla , sönerna Jonas och Mattias. Bor: I Upplands -Väsby och på Gotland. Inkomst: Cirka 700 000 kr (1999: års deklaration) Bakgrund: Har skrivit 30 böcker, av vilka flera har filmats: Stumpen, Grisjakten, Barnens ö och Babels torn. De två sistnämnda blev stora upplageframgångar, Babels torn sålde i över 300 000 exemplar. Under senare år har han gett ut Geniernas återkomst, självbiografiska Fem hjärtan i en tändsticksask , Holgerssons, livsåskådningsboken Humpty-Dumptys fall, Slutet och En gammal kärlek. PC Jersild skriver sen 15 år även krönikor i Dagens Nyheter.
   Varifrån fick du idén ?
  
– Det vanliga är att folk som blir adopterade får veta vilka deras biologiska föräldrar är. Jag vände på det. Lät en ung man få veta att hans adoptivmor i själva verket varit hans biologiska mor. Varför hade hon hållit det hemligt? Sen rullade det på...
  Han får det att låta så lätt. Men bakom ligger enträget arbete. Inga lediga helger. Tre, fyra sidor om dan. Sen skriver han om boken , ända upp till sju gånger. Lägger den ifrån sig för att få perspektiv. Sen ändrar han kanske det mesta. Hela processen brukar ta mellan nio och tolv månader.
  – Men det måste vara roligt...
  I ”Ljusets dotter” förekommer den på hittade amerikanska forskaren och debattören Patricia Heine som skrivit boken ”Kvinnans rätt att välja”. I den framför hon tanken att sperma är en naturtillgång som tillhör hela mänskligheten och inte den enskilde ”förvaltaren”.
  – För mig är det en plausibel tanke, säger PC Jersild.
  Fast ögonen glittrar så han driver nog med mig.
– Risken finns att feministerna blir arga. Han ser riktigt munter ut vid tanken.
  – Alex mor var en mycket vacker kvinna. Skönhet har ett värde, men det är ett värde som går över. Hon hade några år när hon kunde göra vad hon ville. Hon var mycket systematisk, skaffade sig en utbildning och ett barn – men ingen karl. Han skulle bara ha varit till besvär. Jag tror att det är fler kvinnor som tycker som hon.
  En av romanens höjdpunkter är skildringen av ett bokstavstroende kollektiv.
  – Det är ingen tillfällighet att många av 70-tals vänsterns med mest militanta har hamnat hos Jan Stenbeck eller blivit ortodoxa judar. Är man extrem åt ena hållet blir man det åt det andra.
  – Jag har själv aldrig bott i kollektiv och blev politiskt medveten före -68. När jag började läsa medicin kom jag i kontakt med en misär jag inte visste fanns, med människor som inte visste vad som skulle hända nästa timme. Jag är själv uppvuxen under små ekonomiska förhållanden men vi hade alltid kontroll över tillvaron.
  PC Jersild har skrivit böcker i över 40 år. I år blev han pensionär.
– Tiden går fortare och fortare. Livet går i cirklar och det tyckte jag inte när jag var yngre. Jag var räddare för att dö när jag var i tonåren. Visst kan jag få en tegelpanna i huvudet men statistiskt sätt kommer jag att få hjärnblödning eller cancer. OK, vad ska jag göra åt det?
  Så han fortsätter att skriva.
  Just nu har han två projekt på gång.