Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
LÖRDAG 9 SEPTEMBER 2000
 
  

Vinn ”Slumpvandring”
Vill du vinna Majgull Axelsson ”Slumpvandring”?
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv ner din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 15 september. Märk mejlet med ”majgull”. Böckerna kommer från Bokus.


Det handlar om lusten att kunna kontrollera kvinnor genom deras sexualitet
– Sex handlar om liv och död
206 Taleskvinna för underklassens mödrar, fruar och döttrar. I sin bok ”Slumpvandring” skildrar Majgull Axelsson arbetarklassens kvinnors liv och villkor under 1900-talet.
Foto: DAG ANDERSSON
Många män tror att den kvinnliga sexualiteten är en spegelbild av mannens.
  – Men så är det inte. Som kvinna måste man alltid ha hela livet med i beräkningen, säger Majgull Axelsson.
  Ogifta kvinnor som blev med barn behandlades med förakt ända in på 1960-talet. Många fick ensamma ta ansvar för sina ”oäktingar” och mest utsatta var kvinnorna ur underklassen.
  
Det är om dessa kvinnor hennes nya roman ”Slumpvandring” handlar.
  – Sexualiteten är något allvarligt, det handlar faktiskt om liv och död.
  Arbetarklassens söner som slogs för social rättvisa erkände inte vilka de trampade på.
  – Känner man sig socialt underlägsen är det bra att kunna sätta klacken i någon annan. En hustru, flickvän, dotter.
  Proletärförfattaren Ivar Lo Johansson manade i sin bok ”Geniet” att flickorna skulle ”släppas till”.
  – Jag minns hur mitt hjärta blödde när jag var sexton och läste om den unge mannen som gick under av omgivingens sexualskräck och av sexuell frustration. Nyligen läste jag om den och blev rasande när jag såg hur jag hade köpt hela den manliga bilden av vad det var som hände. Flickorna beskrevs som helt driftstyrda, som underliga djur. Han skildrade till exempel hur en lärare bar in en skål med grodrom och att detta fick till följd att flickorna föll i erotisk trans!
  Majgull Axelsson har också lagt märkte till att många böcker i den svenska litteraturen under 1900-talet handlar om män i underklassen som nedlägger kvinnor ur överklassen.
  – Från August Strindbergs ”Fröken Julie” till Ulf Lundells ”Jack”. Det är en social revansch. De besegrar kvinnorna som är överlägna i klass med sin överlägsenhet i kön.

FAKTA/ Majgull Axelsson

Namn: Majgull Axelsson Ålder: 52 Yrke: Författare Familj: Gift med Jan Axelsson, som ska bli chef för Rapports och Aktuellts gemensamma nyhetsdesk, och två söner. Bor: På Norrmalm i Stockholm Inkomst: Hög (taxerade 1999 för 215.600 kr, men är alltså högre nu) Bakgrund: Varit journalist på bl.a. Folkbladet Östgöten, Beklädnadsfolket, Statstjänstemannen . Skrivit Våra minsta bröder, Rosario är död, Dom dödar oss, Långt borta från Niefelheim, ...och dom som inte har, Aprilhäxan. Favoritförfattare: Jag gillar Margret Atwood och Joyce Carol Oates. Läser just nu: En novellsamling av Alice Munro: The Love of A Good Woman
  Och den dubbla bokföringen gäller fortfarande.
  – Det handlar naturligtvis om lusten att kontrollera kvinnor genom deras sexualitet. Men det visar också på en enorm kärlekslöshet mot kvinnor. All retorik till trots är det så sårande att det gör ont.
  I ”Slumpvandring” får vi följa fyra generationer kvinnor: Augusta, Alice, Carina och Angelica. Berättelsen utspelas i Roslagen, mellan Herräng och Hallstavik. Dit kommer Augusta en dag i början på 1900-talet med sin lilla ”oäkta” baby för att ta anställning som hembiträde.
  – Hon har lånat drag av min farmor. Hon blev med barn som ung. Men hennes pappa gick till bonden som var den blivande barnafadern, slog näven i bordet, tvingade fram ett erkännande av faderskapet och 400 kr i reda pengar.
  ”Slumpvandring” är en skildring av kvinnors liv och villkor under 1900-talet men också av industrialismen och vad den gjorde med människorna.
  Efter genombrottet med ”Aprilhäxan” har Majgull Axelsson fått känna hur förväntningarna växt.
  – De har inte varit helt lätta att hantera.
  Hon har suttit instängd senaste halvåret och bara skrivit.
  – Jag arbetar mest på nätterna. Precis innan jag ska somna så rinner ett flöde av tankar och uppslag till. – Det måste man ta vara på så jag hoppar upp och ned i sängen och skriver små lappar.
  En odelat positiv del av framgången är att de internationella förlagen står i kö. ”Aprilhäxan” har sålts till tolv, inklusive Tyskland och USA.
  De jättelika försäljningssiffrorna har resulterat i mycket pengar. Och det var en bieffekt hon inte räknat med.
  – Det känns som en väldigt lättnad, en trygghet. Som författare i Sverige är man så inprogrammerad på att inte tjäna särskilt mycket. Inte så att vi haft det knapert men jag har sedan barndomen haft en svår allergi mot att be min man om pengar.
  – Numera kan jag köpa något jag aldrig tidigare kunnat köpa på samma sätt – konst. Och det är en njutning.

Ingalill Mosander