Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetKultur
 
  

Vinn ”Glöd”
Vill du vinna Annette Kullenbergs ”Glöd”?
Aftonbladet lottar ut fem ex. Skriv ner din adress, och mejla till tavling.kvinna@aftonbladet.se senast den 15 september. Märk mejlet med ”annette”. Böckerna kommer från Bokus.


– I min familj flög stolarna genom luften

Annette Kullenberg räds inte starka känslor – det tackar hon sin stormiga barndom för
Cigaretterna och tändaren redo på bordet. En gin och tonic.
  Hotellbaren är flott. Högt i tak, pösiga soffor. Barpianissan sjunger inte alldeles rent men bardisken är välputsad och betjäningen diskret.
  Annette Kullenberg ser strålande ut. ”Man vet ju aldrig om det kommer förbi någon från Metro-Goldwyn-Mayer.”
  
Vi ska tala om hennes nya bok. En bok om mordet på ett barn.
  – Jag tycker inte att den är så svart. Det finns kärlek. Det finns ljuspunkter... men det är klart, den handlar om att livet hänger på en skör tråd. Risken med att leva är så stor.
I Annette Kullenbergs nya roman ”Glöd” är livet hårt och samtidigt verkligen mycket skört.
Platsen är Las Palmas på Kanarieöarna men av turisterna och solen märks ingenting.
  
En tioårig pojke stryps och sedan rullar historien obevekligt på mot upplösningen. Längs vägen krossas en handfull människor och – visst – ett par finner ett slags kärlek.
  Spansk slum – svensk lobbybar. En våldsam kontrast.
  Kontrasten mellan språket i ”Glöd” och det i Annette Kullenbergs krönikor i
Aftonbladet är också stor.
  I tidningen är hon till synes förstrött småpratande – för att plötsligt sticka till. Som läsare måste man skärpa till sig för att fatta vad som egentligen hände.
  I boken finns inget sådant. Det är hårdkokt, sparsmakat. Hemmingway på människojakt.
– Jag har skalat bort så mycket som möjligt. Man behöver inte gå in i detaljer. Boken handlar ju om en psykopat och ett barnamord, om starka känslor. Då måste man rensa ut.
  
– Jag vill överlämna åt läsarna att förstå vad som händer. Det är samma sak när jag skriver i Aftonbladet. Jag har ett oerhört förtroende för dem. De fattar allting.
Varför Las Palmas? Varför inte Hässelby?
  
– Jag känner mig nog mer hemma i Las Palmas än här. Känsloyttringarna är starkare. Det är inte så lätt att vara förtivlad i Sverige.
  – Jag har haft förmånen av att växa upp i en familj där man levde ut. Stolarna flög genom rummet. Begreppet barnpsykiatri fanns inte på den tiden. Man tänkte inte så mycket på vad som kunde vara bra för barnen. Jag är tacksam för det. Stora känslor oroar mig inte.
Så Las Palmas passar bättre
till sorgen och vreden i boken?
  
– Ja, och sedan är det ju så att vi lever i ett av världens mest exotiska länder. Allting funkar här. Det normala i världen är att oroa sig för hur barnen ska överleva natten, att inte få läkarvård för att man inte har råd med bussbiljetten.
Men varför något så hemskt som om att mörda ett barn?
  
– Det är svårt att förstå ondska men det finns destruktiva drag hos oss alla. Psykopater intresserar oss för vi känner igen något hos oss själva. I alla familjer, även de mest välartade, finns det olyckor.
  – Förlusten av ett barn är det svåraste som kan hända en människa, men som läsare kan man ändå relatera till det. Människans tillvaro är ganska tragisk...
  Ny cigg. Pianoklinket har tystnat.
– ...men jag håller inte bara på med elände. Jag gillar att gå på krogen, musik, träffa folk.
  
Man får mer det intrycket i krönikorna.
  – Fast jag har skrivit svarta böcker förut. ”Glöd” är inte den första. ”Pappa mamma barn” som kom redan 1968 handlar om barnmisshandel.
Du skriver i Aftonbladet nästan varje dag och dessutom en massa böcker. Räcker det inte att bara skriva i tidningen?
  
– Nej! Jag får så många nya idéer hela tiden. Det är som om olika människor flyttar in i mig och så går något kugghjul här uppe igång. Det skulle vara skönt att kunna stänga av ibland.
  
FAKTA/ Annette Kullenberg
Namn: Annette Kullenberg Ålder: 61 Familj: Lever ensam. Har varit gift två gånger. Barnen Ylva, Ulrika och Kalle. Syskonen Claes Borgström, Jämo och Kerstin Vinterhed, journalist Bor: Hus vid vattnet i Saltsjö Boo utanför Stockholm och lägenhet vid vattnet i Las Palmas Bakgrund: Journalist på Svenska Dagbladet, Vecko-Journalen, Se, Vi och på Aftonbladet sedan 1977. Hon har bland annat skrivit: Pappa mamma barn, Överklassen i Sverige, Sångfågeln från Milano, Diamanten som log i skymningen, Urp! sa överklassen. Eliten i Sverige, Palme och kvinnorna, Strindberg murveln och Mannen som älskade boaormar. Inkomst: 375 000 kronor Läser just nu: Vår man i Havanna av Graham Greene Favoritförfattare: Graham Greene.

TRE SVAR från Annette

Tango eller rap?
– Rap. Jag gillar fransk rap. Den är inte så kommersialiserad.
Bildt eller Persson?
– Persson. Han verkar väldigt intelligent.
Cigg eller sex?
  – Cigaretter. Det är så gott. Klart underskattat.