ÅSIKT

Hon härskar över generationskoder

80–talisten Elaine Bergqvist skriver om generationskoder.

KULTUR

Retorikern Elaine Bergqvist har skrivit boken ”Du är din generation” som kommer ut i dagarna. Hennes tidigare bok, ”Härskartekniker”, sålde i 10 000 exemplar.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Elaine Bergqvist

Efter Elaine Bergqvist gjorde succédebut med boken ”Härskartekniker”, där hon beskrev de olika tekniker folk använder för att dominera varandra. Nu är hon tillbaka, med en bok om generationskonflikter. ”Du är din generation”, som kommer ut i dagarna, är nyttig för alla som arbetar eller kommunicerar över generationsgränserna.

– Syftet bakom boken är att läsaren ska knäcka generationskoderna och lära sig kommunicerar effektivt med alla oavsett ålder.

Hur fick du idén till boken?

– Idén kom upp när en 80-talistkollega gav en 40-talist en komplimang med orden "Du är så fet", varpå 40-talisten tog illa upp trots att det på 80-talistiska betyder "Du är så bra", säger Elaine Bergqvist.

Har du några fler böcker planerade?

– Japp, nästa bok kommer handla om hur man övertygar och genomskådar. En renodlad retorikbok.

FAKTA

3 frågor till Elaine Bergqvist

Vilken är Sveriges bästa författare?

– Henrik Fexeus, jag läser mest facklitteratur och han skriver underhållande samtidigt som han lär en tusentals saker. En vacker dag ska min bok toppa hans!

Vilken är din favoritbok?

Alkemisten, för att den fokuserar på målen istället för fallgroparna. Den är lagom flummig och har varit en handbok genom många skeden i livet. Less i more. Coelho skriver enkelt om stora saker.

Boktips: Vilka tre böcker får man inte missa att läsa?

· ”Alkemisten”

· ”Parfymen”

· ”Du är din generation”

Lina Thorén / Minimedia