ÅSIKT

Arvstvisten efter Stieg Larssons död blir bok

Livskamraten Eva Gabrielsson berättar historien om livskamraten, författaren och pengarna.

KULTUR

Arvstvisten efter författaren Stieg Larssons död har varit bitter.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nu skriver Eva Gabrielsson en bok om tiden efter hans plötsliga död.

Tidskriften Expos redaktion. Eftermiddagen den 9 november 2004. Plötslig faller chefredaktören Stieg Larsson ihop. Hjärtinfarkt. En av Sveriges mest radikala författare och skribent dör där på redaktionen. 50 år gammal.

En våg av chock sprids genom kultur–Sverige. Ingen hade kunnat förutse att den radikale författaren, högerextremist–experten och skirbenten plötsligt skulle vara borta.

Allra hårdast är det förstås för sambon Eva Gabrielsson. Stieg Larssons livskamrat sedan 32 år tillbaka.

Succéböckerna

En månad före sin död, hade Stieg Larsson besökt den internationella bokmässan i Frankfurt och gjort storsuccé. Ryktet om hans kommande deckare hade spridit sig, och utländska utgivare och filmbolag bjöd över varandra för att få tag på rättigheterna till de ännu inte publicerade böckerna.

Nu, 2009, har de tre böckerna i Millenium–serien sålt i över tio miljoner exemplar bara i Sverige, och dessutom i 40 andra länder.

Filmatiseringen av böckerna har pågått sedan 2008 och den film som har haft premiär, ”Män som hatar kvinnor”, har redan setts av 2,6 miljoner människor i hela Norden. Film nummer två har premiär i höst.

Arvstvisten

De otroliga försäljningsframgångarna genererar förstås pengar. Mycket pengar. Och mycket pengar genererar som regel bråk och tvister. Så också i detta fall.

Den bittra striden mellan Stieg Larssons liuvskamrat Eva Gabrielsson och hans bror och far, Joakim och Erland Larsson, har spelats upp i media som en dålig fars.

Eftersom Stieg och Eva inte var gifta, tillkommer det enorma arvet far och son Larsson. Frågan är om det är vad Stieg hade velat, om han hade levt?

– Att förnöja läsarna och få in pengar så att vi skulle kunna trappa ner på våra jobb och börja göra någonting meningsfullt tillsammans igen. Det var så länge sedan som vi kunde göra något på papper tillsammans, där vi syntes ihop offentligt, sa Eva Gabrielsson till Svenska Dagbaldet 2007, appropå detta.

Boken

Nu blir den bittra tvisten mellan Eva Gabrielsson och familjen Larsson bok. Enligt Norska Dagbladet skriver Gabrielsson en bok om efterspelet till Stieg Larssons död.

– Jag skriver inte om Stieg som person, men om allt som hände efter att han dog. Boken kommer ut nästa år, säger hon till Dagbladet.

Lina Thorén / Minimedia