ÅSIKT

Fånga drömprinsen – läs rätt böcker

Här är böckerna du bör ha läst för att gå hem hos männen.

KULTUR

Så fångar du din drömman eller –kvinnan: läs rätt böcker. Ny undersökning visar vad vi vill att vår partner ska ha läst.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Nelson Mandelas självbiografi står högt i kurs hos damerna...

Vill du imponera på första dejten? Verka intellektuell och beläst? Det är du inte ensam om.

En stor undersökning, utförd förra året i samband med Storbritanniens ”National Year of Reading Campaign”, visade att hälften av männen och en tredjedel av kvinnorna ibland ljuger om sina läsvanor och vilka böcker de läst, för att imponera på människor de möter – framförallt de av motsatta könet.

Totalt var det fyra av tio av de 1500 personer som deltog i undersökningen som hade dragit på sanningen i syfte att framstå i bättre dager. Det var 46 procent av männen och 33 procent av kvinnorna.

Dikter och sångtexter

Men det räcker inte att bara att ha läsa mycket, det spelar stor roll vad det är du har läst.

Lite förvånande är dock att det inte är högintellektuella böcker som står högst i kurs. Istället verkar klassikern Shakespeare vara det du bör ha läst för att imponera, både på kvinnor och män.

Sedan skiljer det sig dock åt: vill du imponera på kvinnorna bör du ha läst sydafrikanske apartheidkämpen Nelson Mandelas självbiografi. Vill du däremot få din manliga dejt imponerad gäller det att ha följt med på nyhetssidor på nätet och kunna citera sångtexter.

Minimedia