ÅSIKT

”Pappa var alkoholist”

Succéförfattaren Mari Jungstedt berättar om barndomen

Foto: Lotte Fernvall
KULTUR

Hon är en av Sveriges framgångsrikaste deckarförfattare.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nu berättar Mari Jungstedt om sin svåra barndom med utanförskap och en alkoholiserad pappa.

– Min drivkraft är min barndom, säger hon.

Mari Jungstedt är författaren som började som journalist och till slut förverkligade sin dröm och skrev en bok.

I dag är hon en av Sveriges största deckarförfattare med böcker som blivit till film.

Men vägen hit har varit svår.

Mari Jungstedt, 46, har haft en stundtals tuff barndom. Det har till stor del satt sin prägel på hennes författarskap. Under en tid blev hon mobbad i skolan. Utanförskapet och sårbarheten hon upplevde som barn, har lagt grunden till hennes författarskap.

”Barndomen min drivkraft”

Under Bokmässan berättade hon om barndomen och sitt författarskap.

– Jag vill inte att mina böcker bara ska vara en vanlig deckarhistoria med mord och poliser. I varje bok jag skriver försöker jag få med något mer. Jag vill att det ska finnas ett djupare plan, ofta tar jag upp barn och den sårbarhet som finns i utanförskap, säger Mari Jungstedt.

– Min drivkraft är min barndom. Det är därför jag har börjat skriva. Hade jag haft en väldigt okomplicerad harmonisk barndom så kanske jag inte hade skrivit. Min pappa var alkoholist och min mamma blev väldigt allvarligt sjuk under en period. Jag inser nu att jag var ganska utsatt som barn. Jag var nog ganska ensam och bar väldigt mycket själv. Det kan jag se runt omkring mig, att många barn gör. Jag tycker att det är viktigt att skriva om hur barndomen påverkar oss och präglar oss på väldigt många olika sätt.

”Mycket research”

Även nästa bok, som ska vara klar till nästa sommar, kommer att innehålla något om detta. Den kommer att ha Mari Jungstedts älskade Gotland som huvudskådeplats, liksom alla hennes deckare, men det blir även en del från hemstaden Stockholm.

– Jag har gjort mycket research och storyn är klar, men jag har precis börjat skriva.

Handlingen i nya boken är ännu hemlig, men Mari Jungstedt avlöjar att hon kommer att lämna Gotland en del.

– Jag känner mig ganska fri när jag skriver. Handlingen flyttar sig mellan Gotland, Stockholm och andra platser. Historien får avgöra. Att mina deckare baseras på Gotland är för att jag känner väl till ön och jag tycker att naturen och stämmningen passar bra för just deckargenren.

Skriva annat än deckare

Just nu tillhör Mari Jungstedt skaran av mycket framgångsrika kvinnliga svenska deckarförfattare, men hon är inte främmande för att skriva andra böker än deckar i framtiden.

– Att det blev just deckare beror på att jag själv älskar spänningsromaner. Men jag tar bok för bok, varje historia är unik. Det viktigaste är skrivandet och att karraktärerna utvecklas och lever

Mari Jungstedts böcker har blivit filmer. Bland annat TV4:s omdiskuterade tv-serie ”Kommissarien och havet.” En tysk tv-serie som är dubbad. Något som fått tittare att rasa mot kanalen.

Mari Jungstedt vill själv inte kommentera kritiken mot filmerna, men säger:

– Att se de här stora skådespelarna spela mina karraktärer är förstås fantastiskt kul. I Tyskland har filmerna setts av 5,5 miljoner människor vardera.

Lina Thorén, Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM