ÅSIKT

Kulturtanterna regerar på Bokmässan

Klädda i Gudrun Sjödéns skapelser shoppar de böcker och minglar

1 av 2 | Foto: Mia Carlsson
Jessica Gedin
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På Bokmässan i Göteborg blandas många olika människor och stilar. Den missförstådde poeten är så illa tvungen att mingla med pigga förlagstjejer, orakade journalister, bakfulla författare och uppklädda kändisar.

En av de vanligaste typerna av besökare på Bokmässan är den så kallade ”kulturtanten”. En medelålders kvinna, klädd i jordfärger och bärandes på en vacker tygpåse. Hon är intresserad av böcker, läser gärna svenska kvinnliga författare, äter räksmörgås till lunch och dricker rödvin.

– Jag hade glömt bort hur fokuserade kulturtanterna är. Som små plommonfärgade pansarvagnar plöjer de fram i korridorerna, beväpnade med hårda papperskassar fulla med böcker och blicken riktad mot nästa seminarium, nästa signering, säger bokförläggaren, radioprataren och skribenten Jessica Gedin som är uppväxt med kulturtanten.

Eget mode

Hon konstaterar dock att årets mässa bjuder på lite färre klassiska kulturtanter än vanligt.

– Den traditionella kulturtanten finns ju förstås fortfarande, men nu är det någon sorts generationsbyte. Vi har frångått Gudrun Sjödén litegrann, säger hon.

Gudrun Sjödén är designern som klär kulturtanterna. Som deras klädmärke framför andra har hon i många år designat vida folkloreinspirerade plagg i naturmaterial. På årets Bokmässa annordnar hon till och med en modevisning – och butiken i Göteborg har fått kalla in extrapersonal.

– Tydligen krävs dubbel personalstyrka för att hantera horderna av kulturtanter som vill köpa plommonfärgade plagg, kommenterar Jessica Gedin på sin blogg.

Lina Thorén / Minimedia