ÅSIKT

Här samlas kändiseliten

Årets Bokmässa drar fler kändisar än någonsin.

KULTUR

I dag börjar Bokmässan i Göteborg.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En av årets största litteraturhändelser i Sverige.

Här samlas välkända författare och kändiseliten.

Nu är det dags för den årliga Bok– och Biblioteksmässan i Göteborg. Under fyra dagar fylls staden av den nordiska kultureliten som samlas och minglar med världsförfattare, kändisar, förläggare och vanligt folk.

Totalt beräknas över 100 000 personer besöka Svenska mässan för att titta på seminarier, köpa signerade böcker, mingla och knyta kontakter. Och – inte minst – för att spana på kändisar.

Kändisdjungel

Årets mässa, som är den 25:e i ordningen, bjuder på en hel rad kändisar.

I och med temat, som i år är Spanien, kommer världsförfattare som Isabel Allende, Bernardo Atxaga, Rosa Montero och Javier Marías att hålla föredrag och presentera sina böcker.

Självklart närvarar också hela den svenska författareliten. Stora svenska författare som till exempel P.C. Jersild, Jan Guillou, Horace Engdahl och Björn Ranelid kommer att signera böcker och hålla seminarium. De svenska deckardrottningarna finns där, liksom författare som Thomas Bodström, Agneta Pleijel, och Helena von Zweigbergk. Flera politiker, bland andra Mona Sahlin, deltar vid seminarium.

Musiker och skådisar

Dessutom är det i höst en hel rad andra kändisar som har kommit ut med böcker. Carolina Gynning kommer att signera sin Ego Woman, Peter LeMarc signerar sin bok med låtar från karriären och kokboksförfattarna Glenn Strömberg, Per Morberg och Tomas Tengby finns i närheten av Kockteatern.

På årets Bokmässa kommer vi dessutom att få höra musikern Lars Winnerbäck hålla ett seminarium tillsammans med skådespelaren Jonas Karlsson och skådespelaren Mikael Nyqvist kommer att presentera sin nya bok ”När barnen lagt sig”.

Bok– och Biblioteksmässan är årets stora händelse i litteraturvärlden och alla de över 100 000 besökarna umgås inte bara under de hetsiga dagarna inne på Svenska mässan – på kvällarna annordnas förlagsmiddagar och fester med mingel och champagne. På kvällarna samlas man i den legendariska baren på Park hotel där det blir mer champagne och mingel – samt en och annan skandal...

Har du ingen möjlighet att ta dig ner till Göteborg? Oroa dig inte. Vi finns på plats och rapporterar hela helgen. Följ oss i artiklar och på webb–tv.

Lina Thorén / Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM