ÅSIKT

”Kepler är en mycket komplicerad person”

KULTUR

Alexander och Alexandra Ahndoril är paret som vände upp och ner på hela litteratur–Sverige när de avslöjades som paret bakom pseudonymen Lars Kepler.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Reaktionerna var positiva och negativa, men framförallt många.

Nu berättar paret att det blir fler böcker av Kepler.

– Vi har tänkt skriva åtta stycken, säger deckarparet.

Alla har haft något att säga om Kepler och den gigantiska försäljningssuccén ”Hypnotisören” under hösten. Själva är paret mest chockade över uppmärksamheten – och glada över att kunna träffa sina nya läsare.

– Det är roligt att möta deckarläsare, de är så noggranna när de läser. Vi har alltid gillat kriminalromaner och framförallt spänningsfilm, så vi tänkte att vi borde ju kunna själva, säger Alexander.

Väckte förvåning

Författare som Henning Mankell till okända debutanter misstänktes ligga bakom Lars Kepler. Det som väckte störst förvåning när Lars Kepler avslöjades – var att ett gift par stod bakom pseudonymen. Men att arbeta tillsammans tycker inte paret Ahndoril har varit någon svårighet.

– Det är ju Lars Kepler, inte Alexander och Alexandra som sitter och skriver. Det är en skillnad. Han är en egen författare med en egen intrig. Det går bara för att det är Lars. Han låter annorlunda, han har en egen röst. berättar Alexandra.

– När vi skriver som Kepler byter vi texter hela tiden och skriver in i varandras stycken och meningar. Det är så spännande. Det skulle aldrig gå i våra egna författarskap. Att skriva som Lars Kepler är som att se en spänningsfilm, fast man kan påverka innehållet, förklarar Alexander.

Hur mycket är Lars Kepler en egen person?

– Han är en helt egen person. Vi vet hur han ser ut, och hans historia. Det finns en helt egen berättelse om honom. Han har helt egna vanor, till exempel dricker han te på morgonen – fast vi har aldrig gjort det, vi dricker kaffe. Men det har vi fått börja med nu, för han dricker te, säger Alexander.

– Han är lite äldre än vad vi är, han har lite grått skägg. Han ser snäll men rädd ut, lite ängslig är han. Han jobbar på ett natthärbärge och skriver på dagarna. Och han lever ensam, tyvärr. Han är en lite skygg, mycket komplicerad person, fortsätter Alexandra beskrivningen av deras gemensamme deckarförfattare.

Varför Lars Kepler skriver just deckare, det vet de.

– Deckare är ju speciella, de är otäcka och tar upp det där man är rädd för, men de slutar bra. Det gillar Lars Kepler.

Och fler böcker av Kepler blir det:

– Vi har massa material. Vi har tänkt oss åtta böcker allt som allt.

Lina Thorén, Minimedia