ÅSIKT

Historien bakom LeMarcs sånger

KULTUR

”Den självbiografi jag aldrig kommer att skriva.”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Så beskriver Peter LeMarc sin nya bok 100 sånger - och sanningen bakom dem.

– Jag fick frågan i flera år men tackade alltid nej, säger Peter LeMarc som fått en ny syn på sina låtar.

Genom åren har flera av hans kollegor i artisteliten släppt sina sångtexter i bokform, nu senast Lars Winnerbäck. Men för Peter LeMarc – som är aktuell med ”100 sånger - och sanningen bakom dem” – var valet långt ifrån självklart.

– Jag fick frågan i flera år men tackade alltid nej. Jag tycker att sångtexter ska sjungas och lyssnas på, inte läsas. Men bokförlaget fortsatte att peppra mig med idéer och frågade mig om jag inte kunde skriva något om varje låt. Och ju mer jag skrev desto mer växte historien.

Använt sig av gamla almanackor

Peter LeMarc har själv beskrivit boken som ”Den självbiografi jag aldrig kommer att skriva”. Men en självbiografi blev det.

– Låtarna följer mitt liv tätt in på mig, jag skriver alltid utifrån hur jag lever och tänker. Om jag skriver om hur sångerna kom till och vart jag var i livet när de kom till, så blir det en sorts självbiografi.

Peter LeMarc medger att det har varit svårt att komma ihåg hur han skapade en del sånger.

– Ja, en del hade jag glömt bort. Jag fick använda mig av gamla almanackor med anteckningar och tejper. Oftast minns jag vart jag satt när jag skrev dem. Ett litet fragment kan räcka och så kommer allt tillbaka till en.

Han är nöjd med resultatet.

– Det var inget planerat att göra boken. Jag var inte beredd på att göra ett bokslut och stanna upp och lyssna på allt jag gjort. När jag lyssnade igenom upptäckte jag att jag faktiskt skrivit en hel del riktigt bra låtar, så har jag inte tänkt förut.

”Det kan förstöra någonting”

LeMarc hoppas att boken inte ska förändra fansens relation till låtarna.

– Det kan förstöra någonting för någon, det har jag tänkt på. Alla som har en favoritlåt bygger upp sin egen föreställningsvärld och använder sina referenser. Och sen kommer jag och berättar om mina låtar och ibland kan det vara tämligen banala källor som ligger bakom en låt.

”Carola ville inte spela in den”

Peter LeMarc nämner som ett exempel "Handens fem fingrar", en uppskattad sång som ofta spelas på barndop.

– Det är många som kommer fram och säger att den är så vacker. För mig var låten ett hantverksjobb. Jag skrev den till Carola, som inte ville spela in den. Hon var med i Livets Ord då och tyckte att den var för flummig.

– För mig var låten en vaggsång som jag inte lade ner så mycket själsliv i. Men när jag sedan hörde den med Lisa Nilsson hörde jag att det var en bra låt. Det bevisar att inte ens jag har facit alltid. Ibland kommer låtarna bara till.

Lina Thorén, Minimedia