ÅSIKT

Så lyckades jag

Andreas Carlsson berättar hur han blev den han är – en av Sveriges största musikexporter

1 av 3
Andreas Carlsson under intervjun. Iklädd solglasögon. Inomhus.
KULTUR

Ikväll drar nya säsongen av ”Idol” igång.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

En av jurymedlemmarna är den legendariske låtskrivaren Andreas Carlsson.

En man som har många strängar på sin lyra – i höst kommer en självbiografi som berättar om den framgångsrika karriären, och nu avslöjar han att även en serieroman är påväg.

Ikväll fortsätter ännu en vecka av det omåttligt populära ”Idol” på tv TV 4. I juryn sitter Anders Bagge och Laila Bagge, två legendarer inom svenska popvärlden.

Och Andreas Carlsson. Killen som länge varit en doldis för svenskarna, trots att han är en av våra största låtskrivare genom tiderna. Han är en av dom som skapat artister som Brittney Spears, Backstreet Boys, Céline Dion, N´Sync och Westlife.

Debuterar som författare

Trots det pressade schemat med låtskrivande och Idol–produktion, så har Andreas nu även gett sig in i litteraturvärlden. Självbiografin ”Live to win – låtarna som skrev mitt liv” kommer ut i höst.

Den handlar om hur han lyckats komma längre än någon annan svensk inom den svåra popmusikbranschen.

– Jag hade redan för tio år sedan idén om att allt det fantastiska jag fick uppleva på Cheiron en dag skulle kunna ligga till grunden för en bok. I kombination med mina erfarenheter från livet, spännande möten och en del upp- och nedgångar, kände jag att min resa kanske kunde inspirera även andra att bejaka sina innersta drömmar och jobba lite hårdare för att nå sitt mål, säger Andreas Carlsson om boken.

Hur hann du med att skriva en bok mitt i allt?

– Själva processen gick väldigt snabbt. Jag har en rätt kraftig ”slå på knapp”, kanske beroende på att jag har arbetat med artister med rätt snäva dead–lines, så när jag går in i den här zonen av att ”nu ska jag skapa” går det väldigt snabbt. Jag skrev hela boken, nästen 300 sidor, på två och en halv månad.

Hade du någon hjälp med skrivandet?

– Nej, jag skrev den själv, för jag kände att det är min story och den är väldigt personlig. Jag vill att folk ska känna igen min röst i boken.

Många nya projekt

Nu avslöjar Andreas Carlsson att bokskrivandet har gett mersmak. Nästa bokprojekt är redan i full gång.

– Ja, nu har jag fått blodad tand! Nästa bok blir en serieroman på 260 sidor som är så gott som klar men releasedatum är inte riktigt spikat ännu.

Förutom arbetet med böckerna och med ”Idol”–produktionen, så har Andreas också en mängd andra projekt och planer på gång.

– När jag tackade ja till ”Idol”, så tänkte jag att det skulle bli en väldigt bra skola inför kommande projekt. Jag har lärt mig mycket, man tänker annorlunda när det gäller entertainment på det här sättet. Även om man tror att man kan tv, så när man sitter i direktsändning, prime–time, en fredagskväll med sex kameror på sig... Det är speciellt. Men med ”Idol” är det lugnt, man vet att vi är faktiskt med i Sveriges bästa tv–program. På alla nivåer, säger han konstaterande.

Årets ”Idol”–jury har fått en del kritik för att de går för hårt åt deltagarna. Men de har inge planer på att bli snällare inför denna vecka.

– Vi kommer att bli ännu hårdare! Jag tror att Bagge också kommer att vara hård den här veckan. Det kommer det att bli tufft.

Hur kommer det sig att just du har lyckats med det som är så mångas dröm?

– För att jag har ett driv och ett jävla anamma som kommer från en tuff start i livet. Jag har fått kämpa väldigt hårt och jag vill framåt, jag vill prestera. Dessutom finns en glädje för det jag gör – jag älskar ju musik. Också för jag vet hur man bär ett par solglasögon....

Så säger Andreas Carlsson som för dagen har svarta solglasögon à la superstjärna. Inomhus. Och bär upp det. *

* Andreas Carlsson har innan intervjun dragit på sig en svår ögoninfektion och måste använda sig av solglasögon.

FAKTA

3 frågor till Andreas Carlsson:

1) Vem är Sveriges bästa författare?

– Vem som är bäst kan jag inte säga. Den senaste boken jag läste var ”Jägarna på Karinhall” av Carl-Henning Wijkmark. Boken har 37 år på nacken och räknas som en modern klassiker. Det svenska språket har sällan använts på ett mer målande sätt – det fascinerar mig.

2) Vilken är din absoluta favoritbok?

– Jag älskar böcker som i USA klassas som ”self help”, det vill säga böcker som inspirerar. Som ”Den tändande gnistan” och ”Framgångsfaktorn” av Malcolm Gladwell.

3) Boktips: Vilka tre böcker får man inte missa att läsa?

Lina Thorén / Minimedia