ÅSIKT

100 000 besökare på årets Bokmässa

Instensiva dagar bland kulturtanter, förläggare, kändisar och – böcker

KULTUR

Årets upplaga av bokmässan i Göteborg har gått in i sitt intensivaste skede.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

De lugna, tyst sorlande branschtimmarna är över - nu är allmänheten här.

Nu är ordningen återställd. Luften är kvav, både besökare och branschfolk börjar se lagom blanka ut, och de damer som valt högklackat utstrålar ett visst mått av ånger. Alla kommer de lunkande med klatschiga gratiskassar fyllda av inte fullt lika gratis böcker.

De som lyckats få i sig något att dricka märker snart att toaletternas obligatoriska behållare med handsprit har börjat läcka - eller så har de rent av redan tömts.

Kändisar

För många är det kändisfaktorn som drar. Där i en monter sitter deckardrottningen Camilla Läckberg, där går barnboksnestorn Lennart Hellsing i sin stiliga orange kostym, och där står Kobra-Kristofer Lundström framför en svt-kamera.

Efter att ha tröttnat på tråkiga, hårda gratiskarameller följer många en förförisk doft - bara för att hamna vid kockscenen, där en matlagningssession just avslutats. Vems kokbok det är som ska säljas just den här timmen syns inte, eftersom kön av provsmakare/gratisätare ringlar tät framför scenen. Det ryktas att det är något med räkor.

Än återstår hundratals och åter hundratals signeringar, monterframträdanden och intervjuer.

Har du inte möjlighet att vara här? Oroa dig inte. Vi finns på plats och rapporterar hela helgen. Följ oss i artiklar och på webb–tv.

Maria Wångersjö / Minimedia