ÅSIKT

Han får pris för sin kamp för kvinnorna

Stieg Larsson prisas i Spanien.

KULTUR

Stieg Larssons Millenium–trilogi gör succé världen över. Nu senast uppmärksammas den i Spanien.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stieg Larsson tilldelas ett pris, postumt, för att han i böckerna uppmärksammar kvinnofrågor.

Foto: Henrik Hansson
Eva Gabrielsson

En spansk organisation som verkar mot våld i hemmet och våld mot kvinnor har uppmärksammat Stieg Larssons böcker.

På måndag tilldelas den avlidne succéförfattaren ett pris för att han uppmärksammar våld mot kvinnor i de tre Millenium–böckerna. Under prisutdelningen ska bland annat Spaniens justitie- och jämställdhetsministrar tala.

På plats i Spanien finns Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson som representerar honom vid prisutdelningen och tar emot den littografi som delas ut.

- Det är ståtligt att de uppmärksammar det som låg Stieg närmast om hjärtat men som han aldrig nästan arbetade offentligt med; diskrimineringen av kvinnor och kärleken till kvinnor, säger hon till DN.

Kritiserar Sverige

Eva Gabrielsson säger till DN att hon tycker att det är tråkigt att böckernas djupare budskap inte har diskuterats så mycket i Sverie. Här har det varit mer fokus på försäljningssiffror och pengar.

– Det enda han skrev om våld mot kvinnor var i en antologi, "Debatten om hedersmord". Resten blev ett megaverk som heter "Millennium". Jag tycker att det är snyggt att "Millennium" lyckades med det som var meningen, nämligen att synliggöra saker som kvinnofrågor och journalistik. Det har man nu uppmärksammat i Spanien, säger Eva Gabrielsson.

Minimedia