ÅSIKT

Vampyrer och zombies – hetare än någonsin

KULTUR

Vampyrerna biter sig fast i år – också.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nu vidgas förra årets hetaste boktrend.

Vad sägs om en zombiebok i höst?

Vampyrerna är hetare än någonsin. Varje onsdag sitter en halv miljon svenskar klistrade framför Alexander Skarsgårds succéserie True Blood, där Sookie Stackhouse redan i första avsnittet föll pladask för vampyren Bill.

Vampyrtrenden märks även i bokhandeln - kanske allra mest inom barnboksutgivningen, där antalet vampyrböcker i år slagit rekord. Flera av barnboksförlagen satsar på nya vampyrserier i år, både för yngre och lite äldre barn.

Mer intensiv trend

Även bland vuxenböckerna biter vampyrerna sig fast.

– Vampyrer har varit en trend jättelänge i USA, så vi ligger lite efter här. Kanske blir trenden kortare här, men i gengäld intensivare, säger Eva Andreasson, förlagsredaktör på Bra Böcker.

Hennes förlag ger i höst ut USA-succén Släktet av Guillermo Del Toro och Chuck Hogan, den första delen i en trilogi. Boken inleds med att flygtornet förgäves försöker få kontakt med ett flygplan som just landat på John F Kennedy-flygplatsen i New York. Alla passagerare visar sig vara döda, och tas till bårhuset.

– Där vaknar fyra av dem upp. Alla tycker att det är ett mirakel - men det finns förstås en förklaring, berättar Eva Andreasson.

Gissa vilken.

– Generellt är det ett mycket stort intresse för övernaturliga ting just nu. Trenden mattas inte, utan vidgas snarare till att omfatta fler varelser än bara vampyrer, tror Eva Andreasson.

Jane Austen i zombieversion

Ett exempel är den Stolthet och fördom och zombies av Jane Austen och Seth Grahame-Smith. Boken består till 85 procent av Jane Austens originalroman från 1813, och till 15 procent av Grahame-Smiths text.

– Han har slängt in lite zombies och gjort om hela storyn. Förutom att det är roligt så har huvudpersonen Bennet skruvats till - hon har blivit en fri, sexuell kvinna. Det är en utveckling av hennes karaktär, berättar Sofia Löfkvist, redaktör på Kakao förlag, som ger ut boken.

Vad skulle då Jane Austen sagt om detta tilltag? Tja, enligt (med)författaren Seth Grahame-Smith själv hade hon tagit det med en klackspark:

– Jane Austen skulle inte vänt sig i graven. Hon hade humor, hon skulle ha skrattat och sen skulle hon stämt mig på miljarder dollar.

Maria Wångersjö/Minimedia