Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetBostad
MÅNDAG 1 FEBRUARI 1999
  

TYCK TILL: Vad tycker du om bostadsjakten?

Evert Taubes ateljé hotas?

Nu riskerar våningen att bli
saluobjekt på marknaden


LJUS RYMD – VIDUNDERLIGA VYER Svenolov Ehrén har hela det vackraste Stockholm, bland annat Strömmen
och hamninloppet, framför sig när han blickar ut. Den vackra ateljén skapades av Zorn och här har Astri och Evert Taube verkat. Men nu kan det bli slut på konstnärernas paradis när huset ska bli bostadsrättsförening.
Foto: PETER KNOPP
Stockholms mest berömda konstnärsateljé riskerar att bli salu-objekt på bostadsmarknaden.
  Anders Zorn inredde ateljén. Astri och Evert Taube tillhör dem som bott och arbetat här genom åren.
  Nu har man bildat bostadsrättsförening i huset. Våningen med sin hänförande utsikt över Strömmen bör vara värd 6–7 miljoner.
  – Jag är orolig för att ateljén kan gå förlorad för konstnärer, säger nuvarande hyresgästen, den kände Stockholmsmålaren och grafikern Svenolov Ehrén, 71.
  Huset vid Södermalmstorg/ Slussen är med bland de 5 585 hyreslägenheter, som står på tur att bli bostadsrätter. Aftonbladet avslöjade hela listan förra veckan.
  Svenolov Ehrén betalar i dag 13 500 kronor i månaden i hyra. Värd är Stadsholmen, dotterbolag till allmännyttiga Svenska Bostäder. I kontraktet står det att ateljén ska upplåtas till konstnärer.
  – Hyran har ökat saftigt, den var 6 500 kr/mån när jag flyttade hit 1983, säger Svenolov Ehrén. Men jag klarar hyran, liksom jag nog kan få ihop till insatsen om ateljén blir bostadsrätt. Jag har gått med i den nybildade föreningen för att ha koll på vad som händer.
VÄLKÄNT HUS Det vackra gamla huset vid Södermalmstorg är en attraktion. Hela takvåningen, med ateljéfönster mot Gamla stan och Riddarfjärden och tre stora fönster mot Strömmen, är konstnärsbostad i dag. Nio lägenheter i huset finns nu på listan över ombildning till borätter.
  Svenolov Ehrén betonar att han trivs här med sina grannar och absolut inte vill hindra deras strävan att omvandla sina lägenheter till bostadsrätter.

Orolig för vad som ska hända i framtiden
  – Min oro gäller främst den dag jag lägger av och denna unika ateljé kan hamna på öppna bostadsmarknaden. Det finns ju ingen konstnär som har råd att lägga upp alla de miljoner som då krävs.
  Önskedrömmen är att ateljén, i stadens regi, med bevarad hyresrätt kan upplåtas för Stockholmskonstnärer när de börjar åldras. En sorts kultur-hedersbostad.

Våningen bör vara värd 6–7 miljoner
  Aftonbladet har talat med värderingsmän, som bedömer att en bostadsrätt i det här läget, med denna storlek och standard – och med denna vidunderliga utsikt – bör vara värd 6–7 miljoner kronor.
  Själva ateljén, med sina jättefönster mot Gamla stan och ända upp i taket, är på 50 kvadratmeter. Totalytan är 158 kvm. Från vardagsrum och sovrum blickar man ut över Strömmen och hela Stockholms hamninlopp.
  – För en konstnär är det inspirerande, säger Svenolov Ehrén. Jag har ju bland annat gjort motiven på 68 frimärken. Det har bara varit att titta ut för att få de vackraste Stockholmsvyerna.
  Huset i kvarteret Överkikaren har gamla anor. Den riksberömda ateljén uppfördes 1913-14 åt Anders Zorn, som bodde här till sin död 1920.
  Senare innehades våningen av konstnären Kurt Jungstedt och därefter av Astri och Evert Taube. Evert skrev och Astri arbetade med sina skulpturer.

Zorn hissade upp tavlorna på vinden
  – Det enda som fattas nu är väl Zorns stora vind dit han hissade upp sina tavlor, säger Svenolov Ehrén. Det förrådet försvann vid en ombyggnad.
  Snart öppnas en stor utställning med Ehréns konst på Stadsmuseet – bara hundra meter från hans port.
Lennart Arnstad

VIDUNDERLIGA VYER Svenolov Ehrén har hela det vackraste Stockholm, bland annat Strömmen och hamninloppet, framför sig när han blickar ut från vardagsrummet eller sovrummet. Här har han hittat inspiration till sina kända Stockholmsmålningar, frimärksmotiv och träsnitt.
Foto: PETER KNOPP

Försäljning – en mycket het fråga
Efter beslut i Stadsholmens styrelse pekar det mesta mot att varsamt renoverade hus inte säljs. Men detta är en politiskt brännhet fråga.
  – I stadens budget finns en passus om att hus som genomgått en varsam upprustning ska undantas från försäljning, säger Charlotte Axelsson, chef för Svenska Bostäder, där Stadsholmen ingår som dotterbolag.
  l Socialdemokraterna vill med stöd av v och mp stoppa all utförsäljning av allmännyttiga hyreslägenheter i innerstan. Man hävdar att segregation och spekulation ökar och att enbart rika får chans att bo innanför tullarna. Däremot kan hyreshus i ytterstaden omvandlas till bostadsrätter.
  l Den borgerliga majoriteten vill sälja ut det mesta och menar att detta ökar rörligheten på bostadsmarknaden, att de boende får chans att själva bestämma om sina hus och få bättre ekonomi. Att privatisera är också en tydlig ideologisk inriktning.

Intresset finns mest i innerstan
  Av de 5 585 aktuella lägenheterna finns större delen i innerstan. I ytterstan är intresset litet.
  I Stadsholmens bestånd har de boende i 275 lägenheter hittills begärt om att få köpa med bostadsrätt.
  Stella Fare, Stockholmspartiet, är ordförande i Stadsholmen. Till Aftonbladet har hon sagt att bolagets lägenheter inte ska säljas.
  Men frågan är vilken rätt de boende har: Kan staden juridiskt hindra vissa hyresgäster i allmännyttan från köp medan andra får chans till bostadsrätter?
  Den 15 februari ska Stadshusets koncernledning besluta om reglerna för utförsäljning.
Lennart Arnstad