Bo Rappne: Låt inte djuren förstöra trädgården

Foto: THINKSTOCK
Så håller du djuren borta från trädgården
HUS OCH HEM

Rådjur har tuggat på det nyplanterade äppleträdet.
Vildsvin har våldfört sig på gräsmattan.
Haren har hittat färska go´saker i rabatten.
Suck.
– Ja, det krävs någon form av viltstängsel för att hålla djuren borta, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne

Det är svårt att hålla trädgårdstomten ren från hungriga djur. Och det är omöjligt att rekommendera trädgårdsväxter som garanterat inte skadas av till exempel rådjur eller harar.

– Ett hungrigt rådjur äter vad som helst. Alla värdefulla buskar och träd bör skyddas i områden där vilt vistas, säger Bosse Rappne som driver Ulriksdals slottsträdgård.

Finmaskigt vindnät

Men ett gediget viltstängsel innebär ju samtidigt att tomten och landskapet blir inhägnat. Bosse Rappne har en idé som han har tillämpat i flera villaträdgårdar.

– Spänn upp ett finmaskigt vindnät, används av många bönder för att till exempel undvika korsdrag för djuren i den öppna ladugården. Det blir en annan ton men betydligt mer elegant än ett stängsel. Man ser igenom det men djuren kommer inte igenom.

Vindnät finns i olika färger – från genomskinligt till svart. Står pall för vindar upp till 150 km/tim (40 m/sek) och två meter högt kostar det omkring 125 kronor metern. Och ett två meter högt vindnät hoppar inget rådjur över.

– Har man dessutom problem med viltsvin och orkar med arbetet föreslår jag att man gräver ner nätet 30 centimeter i marken. Då håller du också mördarsnigeln borta. Vindnätet är lätt att montera, enkelt att hantera och håller i många år, fortsätter Bosse Rappne.

Gnagskydd

Om du ändå försöker leta växter som älg, rådjur, harar och kaniner skonar är växter med taggiga skott, stark doft eller håriga blad att föredra.

På vintern är bark en begärlig föda för rådjur och gnagare. Ett gnagskydd är en enkel försäkring för att skydda trädet mot skador. Ett nätrör som passar lika bra för unga träd med tunn bark som för lite äldre träd.

Under våren fejar råbockarna ofta hornen på oskyddade stammar. Extra utsatt är magnolior, en av svenska trädgårdsfolkets stora favoriter. Kanske på grund av den kardemumma-doftande veden.

– Slå ner störar kring växten så att hornen inte kommer åt. Hönsnät kan fästas på störarna som skydd mot gnagskador, säger Bosse Rappne.

FAKTA

Träd och buskar – ofta utsatta av rådjur och harar

Idegran

Klätterbenved, Körsbär

Magnolia

Plommon, Päron

Rabattrosor, Rododendron, Rönn

Tuja

Ullung-rönn

Vingad benved

Äpple

Källa: Ulriksdals Slottsträdgård

FAKTA

Träd och buskar – mindre uppskattade av rådjur och harar

Aronia, Azalea

Berberis, Bergbambu, Bergtall, Blågran

Eldtorn

Fjärilsbuske, Fläder, Forsythia

Gran, Gullregn

Havtorn, Hortensia, Häxal

Klotpil, Kopparlönn, Krusbär, Kryptuja

Lagerhägg, Liguster, Liten stefanandra

Mahonia, Måbär

Olvon

Paradisbuske, Perukbuske, Pimpinellros, Prakttry, Pärlbuskar

Rysk kornell, Rönnsumak

Schersmin, Serbisk gran, Skogskornell, Smalbladig silverbuske, Snöbär, Spirea, Svarttall, Syrén

Tall, Tibrast, Try

Videokornell, Vigran, Vinbär, Vresros, Vårtbjörk

Ärtcypress

Ölandstokar

ARTIKELN HANDLAR OM