Bygg carport till husbilen – men se upp med priset

Foto: byggbeskrivningar.se
Carport behöver inte bli så dyrt.
HUS OCH HEM

Sugen på en carport?

En skyddad plats för bil, husbil eller husvagn.

Bygg den själv.

Det behöver inte bli så dyrt, visar en undersökning som Byggvarulistan gjort.

Kostar mellan 15 000 och 24 000 kronor lite grovhugget.

Byggvarulistan har jämfört priserna för en carport byggd i lösvirke. En konstruktion med måtten 7x3 meter och med en byggbeskrivning framtagen av Svenskt Trä – Carport finns på byggbeskrivningar.se. Den är fristående med en långvägg och en gavelvägg. Går förstås att bygga både större och mindre.

Grannens medgivande

Observera att det krävs bygglov för den här konstruktionen. Och om carporten placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter måste du också ha grannens medgivande.

– En carport ställer ju ställer lite högre krav på byggvaruhandeln att tillhandahålla fler proffsprodukter. En viktig fråga för byggvaruhandeln är hållfastheten i virket när det gäller bärande konstruktioner som ska klara snölaster, förklarar Magnus Svensson vd på Byggvarulistan.

Stor prisskillnad

Men det skiljer åtskilliga tusenlappar mellan byggvaruhusen visar sammanställningen. Så mycket som 9 382 kronor, motsvarande drygt 40 procent. Studeras enbart meterpris är Hornbach billigast med 14 535 kronor. Hos XL-Bygg Faringe kostade de utvalda byggvarorna 23 530 kronor.

14 olika varuhus/kedjor ingick i undersökningen, men endast nio varuhus kunde lista samtliga efterfrågade produkter.

– Tänk på vilka varuhus som har rätt längder så spillet inte blir för stort, säger Magnus Svensson hos Byggvarulistan som följer alla priser på byggvaror.

I prisjämförelsen har Byggvarulistan undersökt aktörer, både med prislista på nätet och inte, som inte har e-handel men finns representerade i Storstockholmsområdet. Gjord som en ren offertförfrågan.

FAKTA

Så mycket kostar carporten – hos nio varuhus

Varuhus med komplett sortiment (virkespris på löpmeter):

Hornbach: 14 535 kronor.

Jern & Fix: 15 402 kronor.

Byggmas, Norrtälje: 15 879 kronor.

Karl Hedin, Norrtälje: 17 980 kronor.

Bygg-Ole: 18 586 kronor.

Woody Byggh. NA Svensson: 19 473 kronor.

Fredells: 20 007 kronor.

Beijer Bygg: 22 516 kronor.

XL-bygg Faringe: 23 949 kronor.

FAKTA

Så byggs carporten

Byggs på kraftiga plintar och har ett tak av trapetsprofilerad plåt eller av underlagsspont med papptäckning. Taket har 10° lutning.

Beräknad för snölaster dimesionerad inom snözon 1,0.

Till alla bärande delar används konstruktionsvirke i lägst hållfasthetsklass C14, förutom takbalkarna där konstruktionsvirke i lägst hållfasthetsklass C18 används.

Som underlag för den profilerade plåten används bärläkt 45x95 som skruvas mot takbalkarna. Takbalkar och bärläkten sticker ut 250–300 mm och bildar en takfot runt huset. Plåttakskanten döljs med smal vindskiva. Övergång mellan vindskiva och plåttak täcks med en vindskiveplåt.

Horisontella reglar spikas mot stolparna och de viktiga snedstagen passas in mellan reglarna. Viktigt för konstruktionens stabilitet och får inte utelämnas. Till panel har lockpanel valts. Grundmåla gärna panelbrädorna innan de spikas upp.

Källa: Byggvarulistan.se