Så får du ditt ekollon till en ekplanta

Foto: Privat
Gustav Broström, ekollonexpert, tipsar om sina bästa tips för att lyckas gro en ekplanta.
HUS OCH HEM

Ekollonens tid är här.
Så här lyckas du gro ett ekollon till den trendigaste inredningsdetaljen just nu – en ekplanta:
– Du får skynda långsamt, säger Gustav Broström, skönhetsskribent och blomsterentusiast.

Ekollon är höstens tid. När de börjar falla på marken börjar inte bara växtkraften inom fröt att gro men även var och varannans odlingsintresse.

För det finns nämligen ingenting trendigare än att lyckas gro ett ekollon till en alldeles egen ekplanta och sedan smycka hemmet med den.

Men ha inte för bråttom.

”Ju mer desto bättre”

En som dock har lyckas genom åren är Gustav Broström, skönhetsskribent och blomsterentusiast. Han växte upp i ett hem fyllt med svenska klassiker från inredningsbutiken Svenskt tenn med bland annat ekollonvasen.

– När min mamma gick bort tog jag upp odlingen och tyckte att det var en passande grej att börja med i sorgearbetet. Hon hade väldigt gröna fingrar. Då vill jag också odla något som en hyllning till henne och såg att jag hade en fallenhet för att odla ekollon och att folk såg dom som dekorativa och som roliga projekt, säger Gustav.

Vad ska man tänka på då?

– Det är, the more the merrier (ju mer desto bättre reds anm). Det är svårt att titta på ekollon och veta om de har grokraft. Man får plocka på sig ett gäng, 10–20 stycken och sätta i glas och så får man ha tålamod. Det är samma sak när man ska odla avokadokärnor och mangokärnor. Man ska skynda långsamt.

Vilken metod använder du dig av?

– Det mest dekorativa sättet att odla är att låta ollonen ligga i blöt några dagar i vatten. Sen sätter du små nålar i dom och sätter dom i shots- eller snapsglas med halva ollonet under ytan.

– Min metod, som jag har förfinat, den mest effektiva, är dock när man lägger ekollonen i fuktigt hushållspapper i en plastlåda och ställer på elementet. Det blir som ett miniväxthus och då halverar man tiden för groddning.

Måste stå ljust för att gro

Gustav Broström använder sig dock av båda metoderna och har ståtligt visat upp sina praktverk på sitt instagramkonto @gustavbrostrom.

Vad tycker du om att bara låta ekollonen ligga i vatten?

– Det tar för lång tid och du måste byta vatten så ofta. Det är lätt att dom ruttnar.

När ska man plocka ekollonen då?

– Folk säger olika. Jag brukar plocka mina i början på oktober när de legat och gottat sig i höstlöven ett tag. Men sen har jag också efter år av empiriska fältstudier insett att det är lika bra att göra det precis när tjälen släppt. För då har de legat och gottat sig under vintern. Det är som med vissa frön att de ska få en köldknäpp för att få växtkraft. Så du kan även plocka i mars när kärlen börjar släppa.

Vad är det vanligaste felet många gör?

– Att de tar för få ekollon och att de inte har uppsikt över dom. Man måste prata med dom, ge kärlek och vatten och så måste dom stå ljust helt enkelt.

Foto: Privat
Så här kan du få ekollonen att gro och växa till en ekplanta.
Foto: Privat
Med lite tålamod har du om någon månad så här fina plantor.
ARTIKELN HANDLAR OM