Så rengör du gjutjärnspannan

Foto: Thinkstock
Så rengör du gjutjärnspannan
HUS OCH HEM

Diskmedel är strikt förbjudet i gjutjärnspannan.
Ibland kan den behöva en grundligare rengöring än bara vatten.
Så här får du gjutjärnspannan som ny igen.

Diskmaskinen är utesluten när du ska diska din gjutjärnspanna. Även diskmedel och stålull kan förstöra grytor och stekpannor i gjutjärn.

Rekommendationen är att bara skölja ur med vatten och diska rent med en diskborste. Försök att alltid rengöra pannan med en gång, helst medan den fortfarande är varm så får du lättare bort smuts. Torka av den med en handduk eller låt den stå och torka på eftervärmen på spisen.

Så rengör du gjutjärnspannan effektivt

Men, ibland kan gjutjärnspannan tyckas behöva en liten extra uppfräschning. Då finns det ett mycket enkelt och effektivt knep att ta till.

  1. Diska gjutjärnspannan med vatten och en diskborste.

  2. Torka ur med hushållspapper.

  3. Strö ett lager havssalt i gjutjärnspannan.

  4. Ställ gjutjärnspannan på spisen och sätt på medelvärme. Låt verka i 25 minuter.

  5. Ta en bit hushållspapper och skrubba med saltet i gjutjärnspannan (var försiktig så att du inte bränner dig.

  6. Häll bort saltet och låt pannan svalna.

  7. Gnid in pannan med matolja och värm på låg värme i 15 minuter.

  8. Klart!