Unikt naturhus till salu – fem rum och kök i ett växthus

1 av 11 | Foto: Björn/Husfoto/ESNY
Takets solpaneler och glasväggar skapar medelhavsklimat under sommaren.
HUS OCH HEM

Ett naturhus i ordets verkliga bemärkelse är till salu.
Ett integrerat växthus med sjötomt.
Energisnålt, soldrivet och kretsloppsanpassat.
Ett ekohus – för dig med riktigt gröna fingrar.

Du har garanterat aldrig sett någonting liknande. För två år sedan byggde de nuvarande ägarna om den gamla gården utanför Kungsbacka. Den förvandlades till ett integrerat växthus med fem rum och kök på bottenplanet och en ovanvåning med en stor terass och medelhavsklimat. Nu kan det blir ditt för sisådär sju miljoner kronor.

Självförsörjande

– Ett så kallat naturhus som går lite längre än vanligt energisnålt tänkande. En fastighet som genomsyras av kretslopptänk, säger Marcus Tikka, på mäklarbyrån Eklund Stockholm New York.

Målsättningen när huset byggdes var bland annat att bli självförsörjande på el, frukt och grönt under sommarhalvåret.

– De har också odlat druvor, persikor, kiwi, squash och melon. Sen är det mycket låga driftkostnader med solpanel, solfångare och egen skog för veden, säger Marcus Tikka.

Medelhavsklimat inomhus

Solpaneler på taket i kombination med glasväggar skapar under sommaren medelhavsklimat i huset. Värmekälla under årets kalla månader är en vedkamin. Enligt de nuvarande ägarna krävs omkring 7 000 kilowattimmar per år. Vilket är en tredjedel av vad ett normalt hus av samma storlek behöver.

Klimatsmart val av byggmaterial, som till exempel lättbetongen som lagrar värme.

Eget reningsverk

Allt bad och tvättvatten renas via tvåkammarbrunn och en infiltrationsbädd för att sedan rinna ut i sjön. När växter sedan vattnas uppstår ett mindre kretslopp. Huset har också mulltoa som producerar gödsel.

Och på den stora tomten tanken att odla sina egna grönsaker. Åtta hektar med egen brygga.

– Skaffa några höns och kossor så är ni självförsörjande, säger Marcus Tikka som aldrig sett eller sålt något liknande tyidigare.

– Nej, det finns inte så många liknande hus. Och runt storstadsregionerna har jag aldrig sett något.

Inte bara svenskar

Intresset för naturhuset, som kräver en engagerad ägare, är överraskande stort. Och det är inte enbart svenskar som är intresserade. Flera visningar för människor från både Norge och Tyskland är inplanerade.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kungsbacka