Värdet beror på urmakaren

NYHETER
Foto: PRIVAT
Den rikt dekorerade klockan ser ut att vara tillverkad i början av 1900-talet.

Undrar om ni kan säga något om denna klocka. Den är 35 cm hög och 22 cm bred. Den är av något slags ädelträ, dekorerad med mässing. Mitt i urtavlan sitter en skylt med W G Palec, London. Urverket fungerar. Ovanför urtavlan sitter ännu ett slags urtavla med stjärnor, 2 månar, siffrorna 5, 29½, 25, 20, 15, 10 samt runt omkring en bro, en kyrka, ett skepp. Det finns tre olika uppdragningshål, men jag har bara fått ett att fungera.

Jag vet inget övrigt om klockan då den är ett arv. Var kan jag sälja den och har den något värde? Tittar alltid på Antikrundan men har aldrig sett en sådan här klocka förut.

Berit A

Svar: Ditt bordsur är av en modell som går tillbaka på engelska förebilder från slutet av 1600-talet. Alltsedan dess har de tillverkats i flera olika europeiska städer, framför allt i London. Stilen kan betecknas som barock. Urtavlan är av mässing och fodralet av mahogny. Utifrån bilden kan vi dessvärre ej avgöra vilken urmakare som tillverkat uret.

Värdet är beroende av vem urmakaren är. Utifrån bilden ser ditt ur att vara tillverkat i början av 1900-talet och har därmed inte något större antikvärde.Samlarna vill helst ha lite äldre urverk. Värdet på auktion för ditt dekorativa bordsur ligger kring 1?000–1?500 kronor.