”Vem har gjort litografin?"

NYHETER

Jag har en litografi som jag skulle vilja ha hjälp att identifiera. Jag har en känsla att jag sett motivet tidigare. Vad är det och vem är konstnären? Vad kan den vara värd?

Bengt

Svar: Det finns ett område vi antikexperter ofta går bet på och det är tavlor av okända konstnärer. Föremål såsom möbler, ljusstakar etc kan man i nödfall alltid jämföra med liknande objekt, men det går tyvärr inte när det gäller tavlor. Det finns två omständigheter som gör okända 1900-talskonstnärer så svåra att identifiera och prissätta.

För det första finns det så otroligt många konstnärer att välja mellan, ibland hundratusentals. För det andra måste man i princip få fram ett namn för att kunna värdera – en köpare vill ju veta vem konstnären är.

Vi har sett åtskilliga motiv som liknar ditt och i princip har varje stad en eller flera konstnärer som utfört liknande motiv. Utan konstnärsnamnet kan vi inte värdera tavlan. Grafik av svenska 1900-talskonstnärer som inte tillhör de absolut största namnen betingar ofta ett par hundralappar i värde.

Om du vet varifrån motivet är hämtat kanske det kan vara en god idé att sätta in en efterlysning i en lokaltidning där konstnären verkat.