De säljer innan de har flyttat in

700 000 i vinst på nybyggd lägenhet

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
I Hammarby Sjöstad har bostadsrätterna redan börjat säljas - med vinster på upp till 700 000 kronor.
NYHETER

I dag börjar inflyttningen i Hammarby sjöstad.

Men en del köpare sätter aldrig sin fot i lägenheterna. De säljer direkt sina attraktiva bostadsrätter – och gör snabba klipp.

700000 i vinst på en nybyggd trea med sjöutsikt är ett exempel.

Detta nya spekulativa sätt att ställa sig i köpköerna, komma i tur och sedan raskt ”sälja nyckeln” är ett växande problem för både byggare och bospar-organisationer, erfar Aftonbladet. Osmakligt – men helt lagligt.

Det gäller inte bara Hammarby sjöstad. Men på landets största byggplats väntas spekulationsvåg blir tydlig. Det handlar ju om 8000 lägenheter, de flesta med bostadsrätt.

Förmånliga priser

Relativt låga insatser, hyfsade månadskostnader och eftertraktat läge är orsaken – i förening med skriande bostadsbrist.

–Jag har hört talas om folk som försörjer sig på att köpa och sälja lägenheter på detta sätt. Beklagligt men svårstoppat, säger Magnus Key, vice vd på JM, som är en av de största byggarna/säljarna av bostäder.

–Vi sätter priserna så tidigt att de blir mycket förmånliga. När lägenheterna säljs har marknaden hunnit stiga rejält, säger Mats Johansson på Skanska Bostad. Vi vill att köparna både ska göra en god affär och få en bra bostad. Tyvärr spekulationsköper en del. Även i vårt lågprisbyggande i förorterna: ”Bo Klok” tillsammans med Ikea.

Ren spekulation

Aftonbladet har kollat mäklarnas utbud. Där finns de oinflyttade – ibland halvfärdiga – lägenheterna till salu. Deras första köpare flyttar aldrig in. Ibland givetvis av legala skäl. Men mestadels handlar det om ren spekulation.

Några exempel:

?En trerummare bjuds i dag ut för nästan 2,5 miljoner. Den kostade knappt 1,8 miljoner för första köparen. En vinst på 700000 kronor.

?En annan trea, i ett ännu inte färdigt hus, bjuds ut för 2475000. Förste köparen har betalat 2084000. Vinst: 391000.

?I Danvikstull, i ett annat hus under byggnad, är en tvåa till salu för 1,3 miljoner. ”En omförsäljning”, säger mäklaren som medger att man ibland har spekulationsköp, men inte vill uppge hur mycket tvåan stigit.

?Även i Saltsjöqvarns-området och i innerstan, tex vid nya Åsö-terrassen och i Söder torn, finns exempel på dessa klipp.

?En fyra med stor balkong mot vattnet bjuds i sjöstaden ut för 3175000. Räknat på snittet per kvadratmeter för dessa hus bör förste köparen ha betalat runt 2,6 miljoner. Vinst 575000. Inflyttning sker först i mars 2001.

Sker köpet i år bör säljaren klara sig med en reavinstskatt på 15 procent, alltså 86000 kronor. Återstår 489000 i reda pengar.

–Trist att en del utnyttjar sin köplats på detta sätt, säger Leif Ågren, byggchef på SBC Bo. Men med dagens hausse på Stockholms bomarknad är det ofrånkomligt.

Här är köer till nya lägenheter

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM