Hyresrätt blir storvinst för skattesmitare

Kronofogden förlorar miljoner

NYHETER

Ombildningen av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholm leder till skattesmitning för mångmiljonbelopp.

Aftonbladet kan i dag avslöja att kronofogden utreder ett hundratal fall av ett helt nytt slag.

Personer med stora skatteskulder köper hyresrätter, säljer snabbt med stor vinst - och försvinner med pengarna.

- Vi är frustrerade över att hela tiden komma för sent för att driva in dessa ofta mycket stora skatteskulder, säger den ansvarige kronokommissarien till Aftonbladet.

- Vi är ju mycket effektiva när vi driver in pengar från vanliga löntagare och pensionärer. Men på de här skattesmitarna går vi bet. Klart man känner förtvivlan över situationen. Speciellt som allt fler hyreslägenheter blir bostadsrätter och antalet fall hos oss bara ökar som en direkt följd av utförsäljningen.

Pengarna borta efter snabb affär

Det handlar om personer med skatteskulder, eftersökta av kronofogden, i både allmännyttiga och privata hyreshus som ombildas till bostadsrätter.

Skulderna varierar från runt hundratusen kronor till många miljoner. Det handlar om uppskattningsvis tiotals miljoner kronor.

Dessa fall är, enligt kronofogdemyndigheten, en helt ny företeelse som kommit enbart under det senaste året, sedan den stora utförsäljningen av hyreshus började i innerstan.

Bostadsrätterna kan säljas med stor vinst på dagens överhettade bomarknad. Givetvis ett gyllene tillfälle för personer som systematiskt struntar i att betala skatt.

Kronofogden får inte reda på ombildningen och den snabba lägenhetsförsäljningen i tid. När den skattskyldige så småningom hittas, på ny adress, är pengarna från lägenhetsaffären borta.

Bor den skattskyldige kvar står ofta maken/makan som köpare av bostadsrätten. Eller också innehas bostadsrätten av makarna tillsammans. Då kan man inte heller få några pengar. Den skattskyldige måste vara ensam ägare för att detta ska vara möjligt.

Några typiska fall:

En man med 1,8 miljoner i skatteskuld bodde i en hyreslägenhet på Östermalm tillsammans med hustrun, skyldig drygt 100 000 kronor. Huset ombildades, lägenheterna såldes till hyresgästerna. Pris: 17 615 kr/kvm. Marknadspriset i dag ligger på minst det dubbla.

Paret sålde sin lägenhet för 6,9 miljoner och flyttade till en ny adress på Östermalm. När kronofogden kom dit fanns inga pengar kvar efter lägenhetsaffären.

"Vi är för sent ute i vartenda fall"

Ungefär samma kvadratmeterpris betalade en man med en miljon i skatteskuld för en hyreslägenhet på 82 kvm i ett hus som ombildades vid S:t Eriksgatan. Han sålde sin lägenhet direkt med rejäl vinst, hur stor är okänt. Kronofogden fick inte ett öre.

På nedre Östermalm ombildades ett hus där en annan man med miljonskuld köpte lägenhet via sin sambo. Han satt själv i bostadsrättsföreningens styrelse och drev på ombildningen. Sedan såldes lägenheten direkt för fyra miljoner. Kronofogden fick inget av vinsten.

- Vi var för sent ute och så är det i vartenda fall, säger kronofogden. Nu kommer skatteskulderna bara att öka eftersom de här människorna säkert inte betalar någon reavinstskatt.

Fotnot: Anställda vid kronofogdemyndigheten vill vara anonyma med hänsyn till sitt fortsatta uppdrag.

Så luras kronofogden av skattesmitarna

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Lennart Arnstad