Villapriserna fortsätter upp

Experter: En klok investering även i år

NYHETER

Villan fortsätter att vara en säker investering när börserna rasar.

Lantmäteriverkets färska statistik för hela år 2000 visar en prisökning på nio procent.

Den svenska medelvillan är nu värd hela 956 000 kronor.

Experterna tror att villaköpet är klok placering även i år. Visserligen kan en avmattning noteras under senare delen av året. Men det är bara marginella förändringar på en villamarknad som ökat oavbrutet under flera år.

Aftonbladet/bostad har klara fakta om detta eftersom vi ända sedan 1997 daterat upp villapriserna månad för månad. Till skillnad från den "officiella" statistiken väljer vi att alltid jämföra utvecklingen under de senaste 12 månader - alltså helår - och inte bara på kvartal.

För att få med förändringar under hösten har vi dock kollat även senaste kvartalet (oktober-december -00) och jämfört det med motsvarande kvartal år 1999.

Även den jämförelsen slutar med en uppgång på nio procent för hela riket.

Dyrast i Danderyd

Men variationerna är stora. I Stockholms län blir kvartalsökningen hela 23 procent medan Norrbottens län har ett minus på två procent.

Dyraste husen finns i Danderyd (snitt 3 661 000 kr), de billigaste i Västernorrland (537 000 kr).

Slutligen har vi också jämfört förändringen mellan tredje och fjärde kvartalet i fjol. Då blir det faktiskt en nedgång med en procent och hetaste regionen Stockholm får nöja sig med en uppgång på futtiga fyra procent.

Bostadsbrist

Ändå: när man summerar ser det ljust ut för dem som köper bostad även under år 2001. Framför allt i storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Malmö som med stor tillväxt, lågt nybyggande och tämligen ihållande bostadsbrist driver upp priserna.

Trenden bekräftas även i Mäklarsamfundets nya statistik. Och i sin prognos tror samfundet (branschorganisation för runt 1 100 mäklarföretag) att priserna kommer att öka snabbare detta år än under senare delen av år 2000.

Även för bostadsrätter spår mäklarna fortsatt uppgång. Det beror bland annat på att utbudet minskar. Många valde att sälja före årsskiftet för att undvika den högre vinstskatten i år: 20 procent i skatt mot 15 procent före årsskiftet.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Lennart Arnstad