Bostadsrätter blir billigare i Stockholm

Ombildade hyresrätter sänker priser

NYHETER

Nu svalnar landets hetaste bostadsmarknad.

De rekordhöga priserna börjar sjunka i innerstan. Orsak: Hundratals nyombildade hyresrätter är till salu. Jätteutbudet pressar priserna.

Vinterns chans för alla som jagar bostad.

Många, som köpte sina attraktiva hyresrätter i fjol, vill sälja snabbt för att göra klipp. Men de har väntat över årsskiftet för att få lägre skatt.

250 ”extra” lägenheter

– Enbart nyombildade hyreslägenheter gör att ungefär 250 ”extra” lägenheter kommit ut på marknaden nu i januari, säger Lars Engelbert, vd för mäklarföretaget Bjurfors. Dessutom rensar mäklarna sina lager av borätter som inte blev sålda före alla långhelger.

– Jag märker tydligt att priserna påverkas av alla hyres-ombildningar, det är inte samma tuffa budgivning, säger en av de mäklare som Aftonbladet träffar på de många visningarna. Klart att köparna ökar sina chanser om de har is i magen.

Tusentals lägenheter – både allmännyttiga och privata – har ombildats på kort tid. Nästan alla innanför tullarna, där man ofta fått köpa till ungefär halva marknadsvärdet.

Enligt Lars Engelbert säljer ungefär 20 procent av köparna snabbt för att få ut vinsterna. De kan ibland få runt miljonen mer än vad man gav.

Den som både köpte och sålde i fjol (i en nybildad bostadsrättsförening) får dock, enligt lagreglerna, betala hela 30 procent i vinstskatt. Men om man väntade och säljer nu, efter årsskiftet, blir det 20 procents skatt.

I pengar betyder det en skattesänkning på 50 000 kronor om vinsten är en halv miljon.

Ny statistik från Svensk Fastighetsförmedling bekräftar stagnationen i Stockholms innerstad. Stockholm har ändå rekordpriser. Om man ser till hela år 2000 är ökningen 19 procent.

Har det verkligen vänt?

Priset per kvadratmeter i Stockholms innerstad låg sista kvartalet över 30 000 kr/kvm. Innebär runt 2,4 miljoner för en lägenhet på 80 kvadratmeter.

Dock en nedgång med sex procent under tiden oktober-december jämfört med de tre föregående månaderna, juli-september.

Den stora frågan är nu om nyårets stagnation består när vårruschen börjar i bostadsbristens Stockholm.

Lennart Arnstad