Snart kan du själv förhandla om hyran

Barbro Engman: Vi måste rädda hyresboendet

NYHETER

Snart kan du vara med och bestämma din egen hyra.

- Vi har kommit överens med värdarna om att få regler för individuell hyressättning, säger Barbro Engman, ordförande i hyresgästförbundet.

- Vi vill inte ha fria hyror, men diskutera individuell hyressättning, säger Barbro Engman.

Sent i går kväll träffades en överenskommelse om utveckling av hyresboendet mellan inblandade parter: Hyresgästernas riksförbund, privatvärdarnas organisation Fastighetsägareförbundet och allmännyttiga Sabo.

Faktiskt ett historiskt genombrott.

Stenhård strid

Striden om hyrorna har varit stenhård senaste tiden. Krav på marknadshyror från värdarna har kontrats med krav på frysta och sänkta hyror från hyresgäströrelsen. Som också, liksom socialdemokrater i politiken, håller benhårt på att bruksvärdet ska behållas.

Samtidigt har beslut tagits i bland annat Malmö och Stockholm som bygger på friare hyror. Som i exempelvis Hammarby Sjöstad skulle innebära 11 000 kronor i månaden för en nybyggd lägenhet på 80 kvadrat. Utförsäljningen av allmännyttans hyresrätter håller också på att ta bort varenda hyreslya i innerstan.

Vill inte ha fria hyror

- Vi vill inte ha fria hyror, men diskutera individuell hyressättning och få klara regler för hur bruksvärdet ska tolkas, säger Barbro Engman. Enskild hyresgästers önskemål och krav ska tillgodoses. Men vi måste också få avtal som räddar hyresboendet.

Att man tar itu med reglerna just nu beror på att både Barbro Engman och fastighetsägarnas ordförande Mats Cederholm är nya och vill ha ett friskare och öppnare klimat mellan parterna.

Lokala hyreskommittéer är en annan nyhet. Och hyresgäströrelsen accepterar nu att privatvärdarna blir en fullvärdig partner.

Hittills har hyrorna satts i överenskommelse mellan allmännyttan och hyresgästerna - privatvärdarna har fått följa efter i sina hyror enligt nuvarande system.

- Nu kan varje kommun styra hyrorna bättre, vi får hyror som anpassas lokalt, säger Barbro Engman.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad