Budgetbråket har börjat, Ringholm

Fattiga villaägare får sänkt fastighetsskatt

NYHETER

Finansministern sänker fastighetsskatten för de fattigaste.

Miljöpartiet och vänstern lovar också reformregn i vårbudgeten.

Budgetbataljen kan börja.

Foto: MATS STRAND
Ringholms Upprörda granne Margit Lissenius, 71, är pensionerad lärare och bor i villa i Enskede i Stockholm. Det gör även finansminister Bosse Ringholm. Margit och ytterligare några hundra Enskedebor träffade i går sin granne för att ställa kritiska frågor om de höjda taxeringsvärdena. "Min fastighetsskatt ökar med 1 000 kronor, men pensionen höjs bara med 135 kronor. Jag blir förmodligen tvungen att sälja mitt hus", sa Margit Lissenius.

Låginkomsttagare med höga taxeringsvärden ska kompenseras mer än vad som tidigare sagts för att deras fastighetsskatt höjts.

Det avslöjade finansminister Bosse Ringholm när han utfrågades av sina grannar i stadsdelen Enskede i Stockholm i går.

500 miljoner ska lindra

I höstbudgeten avsattes 500 miljoner kronor för att mildra effekten av höjda taxeringsvärden.

- Inget hushåll ska betala mer än fem procent av den totala inkomsten i fastighetsskatt.

- Tidigare har vi satt gränsen vid sex procent, sa Ringholm.

Han tog därmed kommandot inför vårens budgetförhandlingar.

Men samarbetspartierna har också vässat sig inför striden om miljarderna. Om miljöpartiet (mp) och vänsterpartiet (v) får som de vill är det barnfamiljer, sjuka och arbetslösa som vinner i vår. Aftonbladet har sammanställt stödpartiernas viktigaste krav.

Barnbidraget.

Mp och v vill att höjningen på 100 kronor ska märkas även för socialbidragstagarna. Förslaget kan få gehör hos regeringen. Statsminister Göran Persson har redan uppmanat kommunerna att höjningen måste komma alla till del.

Socialförsäkringen

V och mp vill att lågavlönade ska få högre ersättning när de är sjuka, föräldralediga och arbetslösa. V vill höja lägsta dagpenningen till 780 kronor. Partiet vill dessutom höja taket så att även medelinkomsttagare får ut 80 procent av sin inkomst när de är sjuka.

Tandvården

Tandvården ska inte kosta mer än vanlig sjukvård. V och mp vill att tandvård på sikt ska omfattas av högkostnadsskyddet och till dess måste de fattigaste kompenseras. Detta är en prestigefråga för Göran Persson som tidigare sagt att tänderna inte ska avspegla någon klasstillhörighet.

Den 17 april ska vårbudgeten presenteras.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Jessica Ritzén, Hans Österman