Pampiga byggnader fick statuspris

”Man måste testa för att veta”

1 av 4
Smarta huset, Värmdö Motivering: Teknikrevolutionens apparater flyttar in i våra bostäder. Frågan är dock hur och varför? Hur ser egentligen konsumenternas efterfrågan ut? Det enda sättet är att prova och testa. I Värmdö hittar vi ett pilotexempel där tekniken smidigt är integrerad i beprövade miljösystem och luftigt tilltagen invändig arkitektur. Här har teknikleverantörer integrerats i planering, projektering och utförandefas. I detta, med en branschöverskridande byggprocess, ligger säkert en viktig pusselbit till framtidens bostäder. Vinnare i klassen Bostad är JM med Smarta Huset, Värmdö.
NYHETER

Ett smart hus i Värmdö utanför Stockholm blir "Årets Bygge 2000", klassen för bostäder.

De andra vinnarna är pampiga: Öresundsbron, Arlandas flygcentral och en elstation som byggts om till moské.

Tävlingen arrangeras av tidningen Byggindustrin och har utvecklats till verkligt statusfyllda pris.

Aftonbladet har tidigare presenterat JM:s smarta kåk. Teknik in i varje skrymsle, invigd av Pernilla Wiberg vid ett av de många typiska "smarta hus"-jippon som drar över landet.

JM-huset har dock även en inspirerande arkitektur och en fin planlösning som komplement till den teknik jag som bostadsreporter ofta varit lite skeptisk till. Jag tror nämligen att vi behöver mer av mänsklig omtanke än ingenjörs-julgranar i våra hem.

Bra pilotprojekt

Byggindustrins jury frågar också vad vi konsumenter egentligen vill ha. Svarar själv, ganska så klokt, att man ju måste testa för att veta. Och där är Smarta Huset i Värmdö ett bra pilotprojekt.

Moskén vid Björns trädgård är ett av fjolårets mest omdiskuterade ombyggnader: framför allt efter protester från smygrasistiskt anstrukna grupper som räds muslimer och främlingar. Mycket riktigt befängt eftersom moskén blivit verkligt lyckad, även som inlägg i integrationsdebatten.

Okänt, avskilt, vackert

Också här är det JM (med Hifab) som byggt och ritat. Moskén är en uppvisning i synnerligen spännande arkitektur som tar väl bara på nordiska traditionen i mästararkitekten Ferdinand Bobergs gamla elstation - och kombinerar detta med ett sparsmakat men ändå exotiskt hus.

Arlandas nya trafikledningscentral, ett storhjärta i flygplatsen, visar välsvarvad arkitektur. Lite okänt och avskilt, men vackert. Arkitekter Fråne Hederus Malmström åt Luftfartsverket.

Mera rikskänd är väl Öresundsbron, byggd av Skanska och NCC. Vinner klassen för anläggningar, tämligen ohotad kan man lugnt påstå.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Lennart Arnstad