Bostadsbristen i Sverige ökar

- ändå river man lägenheter i många kommuner

NYHETER

I 91 kommuner råder bostadsbrist. Det är framför allt hyreslägenheter till unga, ensamstående och inflyttare som saknas.

Det visar Boverkets årliga enkät till landets kommuner.

Bostadsbristen har ökat jämfört med förra årets enkät. Då rådde brist på bostäder i 71 kommuner.

I 61 av årets 91 bristkommuner är det bostadsbrist i hela kommunen, i 30 gäller bristen bara centralorten.

I de kommuner som har bostadsbrist bor i dag 45 procent av befolkningen. Det gäller många kommuner i Stockholmsområdet, i Skåne och Göteborgsregionen samt på en rad högskoleorter. Bostadsbrist råder också i Gnosjö, Gislaved, Vaggeryd och Värnamo.

Nya på årets lista är bland andra Norrtälje, Nynäshamn, Karlskrona, Kävlinge, Lerum, Norrköping, Gävle, Hudiksvall, Sundsvall och Östersund.

Hyresrätter saknas

Nästan alla kommuner säger att det är vanliga hyresrätter som saknas. Hälften av kommunerna har brist på bostadsrätter och drygt två tredjedelar menar att det behövs fler villor.

Det är inte många av kommunerna som tror att bostadsbristen kommer att kunna byggas bort inom den närmste tvåårsperioden, enligt Boverkets enkät.

Lägenheter rivs

Samtidigt rivs ett stort antal lägenheter i andra kommuner. Framför allt är det lägenheter i de kommunala bostadsföretagen som står tomma. Ett hundratal kommuner planerar rivningar. Sammanlagt kan det röra sig om 8 800 lägenheter i år och nästa år. Under 1998-2000 revs ungefär 11 000 lägenheter, de flesta i hus som byggdes under miljonprogrammets dagar på 1960- och 1970-talen.

I topp på rivningsligan ligger orter som Karlskoga, Gällivare, Kiruna, Strömsund, Smedjebacken, Kramfors, Sandviken och Kristinehamn.

TT