Designerns rena lya

NYHETER

18+15=34.

Räkningen på kvadraterna stämmer. Elisabet Tidäng rev en vägg och fick en kvadrat på köpet. Och därtill en längre balkong.

– Jag klarar mig mer en rullstång för mina kläder, säger Elisabet Tidäng.

 D et var för ett år sedan som Elisabet köpte två små lägenheter i kollektivhuset på Kungsholmen i Stockholm.

Ett av våra kändaste hus. Sven Markelius ritade huset i sex våningar, som stod klart 1932.

– I dag är det i alla fall en restaurang kvar. Från den kan jag beställa mat upp genom mathissen, om jag är trött nån kväll och ska ha vänner hemma, berättar Elisabet.

Själv gick hon ut Beckmans formgivningslinje förra våren. Och hann då ha flera kända formgivare som lärare: Matz Borgström, Carina Seth Andersson, Peter Hallén och Ola Rune.

Under sina studier fick hon också praktisera på Orrefors och samarbeta med Ikea. Där blev hennes soffåtölj till. Som är nätt och stram på samma gång. Därtill i turkos, som står fint till det röda överkastet på golvsängen och de mörkt röda 7:an-stolarna som står vid rullmatbordet. Hon har också två vita.

– Först tänkte jag måla om de röda till vita, jag fick dem i examenspresent. Sedan såg jag att det blev väldigt fin kontrast med det ljusa runt om.

Lägenheten är mycket ljus och har fantastiska balkonger. Här drar hon upp klätterkrasse, ringblommor och kryddor i krukor. En avdelare som togs bort därifrån har fått sin plats i rummet.

– Jag läste på ritningen hur det en gång sett ut här. Och fann att det varit rödbruna linoleummattor. Och liknande har jag lagt in.

Köket är litet och domineras av den gamla mathissen.

– Det var oerhört slitsamt och tog tid att riva väggar och att ta bort en toalett. Det jag har kvar är att göra miniköket effektivt och att bygga en rundad förvaring vid den runda väggbiten. Till dess klarar jag mig med en rullstång för mina kläder.

– Jag har inte taklampa, istället industribelysning som också ska installeras, det räcker annars med ljuset från fönstren och en arbetslampa jag hittade i en källare på skolan.

Just nu är Elisabet Tidängs flotte ”Flappo” ute på resa med utställningen Ung Svensk Form, i Göteborg och en i Bryssel. Hon arbetar i sin och Jennie Pineus designstudio ”Funnel” där de gör produkter, möbler, utställningar och scenografier.

Lägenheten är trots litenheten en pärla, med utsikt över vatten och med en lummig gård att vara på redan nu i vår. Ett exempel på byggande som funkar för dagens storstadsmänniska nästan sjuttio år efter första inflyttningen.

Lillemor Dahl

ARTIKELN HANDLAR OM