Villaägare kan gå på pumpen

Ännu inget besked om skattelättnader

NYHETER

Chockhöjda elpriser innebär nytt säljrekord för värmepumpar - som kan spara runt 12 000 kronor om året för en villa.

Samtidigt ger regeringen inte besked om det verkligen blir en skattelättnad för energisparande åtgärder.

En skräckblandad nyhet för de hundratusentals villaägare som installerar dyra värmepumpar i trygg förvissning om att en skattelättnad redan är på gång.

Sanningen är att regeringen i dag inte kan lova villaägarna lägre skatt ens till nästa allmänna fastighetstaxering, år 2003.

Så här är det:

Värmepump, isolerglas och treglasfönster är de tre miljö- och energisparande åtgärder som bör slippa högre fastighetsskatt om de gjorts de senaste tio åren, enligt utredningsförslag.

I taxeringen har åtgärderna i dag så kallade värdepoäng: 3 för värmepump, 3 för isolerglas och 1 för treglasfönster.

Medelhusets värde ökar runt 100 000 kronor - men eftersom man gör en så nyttig samhällsinsats ska man inte "straffbeskattas". Tycker utredarna.

Svårt införa "energiavdrag"

Nu gäller det att få politisk enighet kring detta.

Enklast verkar det vara att bara plocka bort värdepoängen när man taxerar sin villa. Men så blir det inte.

- Marknadsvärdet höjs ju av energisparandet och det måste speglas i taxeringsvärdet, som ska vara 75 procent av marknadsvärdet även i fortsättningen, säger departementsrådet Per Sjöblom på finansdepartementet.

Återstår då en krångligare väg: att på något sätt minska skatteuttaget för den som sparar så duktigt. Normalt är skatten 1,2 procent av taxeringsvärdet. Att justera in ett speciellt "energiavdrag" lär inte bli lätt.

"Viktigt att löftena hålls"

Enligt vad Aftonbladet erfar övervägs att i stället införa direkta bidrag till just dessa miljövänliga åtgärder. Men då blir det ingen utdelning för dem som redan har installerat pumpar och satt in isolerglas.

- Utlovad skattelättnad är en starkt bidragande orsak till att försäljningen av värmepumpar slår rekord, säger Martin Nylander på Svenska värmepumpföreningen, branschorganisation för nära 600 företag. Det är oerhört viktigt att regeringen håller sina löften.

Upp emot 355 000 värmepumpar finns i Sverige. I fjol kom över 24 000 nya pumpar och enbart under januari-februari i år över 4 300.

Så fungerar värmepumpen

Lennart Arnstad

ARTIKELN HANDLAR OM