– Jag inreder med hjärtan

NYHETER

I Mia Kalliokoskis lägenhet finns minst ett hjärta i varje rum, av glas, betong eller keramik.

Likt ömhetsbevis inför rummens atmosfär. Så är också inredning

hennes största kärlek.

Foto: Börje Thuresson

 T  ill en nyrenoverad tvåa i förorten flyttade hon för ett år sedan. Roller och färg var allt hon behövde. Mia Kalliokoski ändrar ofta, byter färg och stil, så dekoratör hon är.

Hon var litet rädd att lämna Stockholms innerstad.

–Jag trivs bättre än jag trodde. Här finns det skog och mark, det tar 45 minuter att cykla till stan och tunnelbanan går nära.

Lägenheten på 54 kvadratmeter har vitt som grund. Gråbruna ränder och mörkt trä ger spänningen.

–Jag var trött på det nordiskt blonda. Ljust är det med det vita som finns i tyger, rulljalusier och väggar. Det står fint mot det mörka träet och jag har sytt marint tyg på de vita gardinerna, har blå wiltonmattor. När jag tröttnar är det bara att byta accentfärg, säger Mia, som arbetar som dekoratör/utbildare/stylist med just inredning.

Det syns hemma hos henne. Hon har fixat allt själv, som sängens bakstycke, kuddarna och inte minst målningen. Med häftpistol, roller och symaskin går förändringen snabbt.

–Jag får ofta presenter som jag tycker om. Mina vänner känner min smak.

I köket med det stora bordet i mörk ek står fyra stolar med överdrag, som också lätt går att förändra. Ingen taklampa över matbordet (arbetsbelysningen räcker), istället en glaskupa i metallkedjor, som denna dag är fylld av lila slingrande tulpaner.

I vardagsrummet står vita Asko-

soffan med en lös vägg bakom sig. En mörk rundad fond och på andra väggen står manshöga hårdkartongbitar med kritstreck. Stora dekorationer istället för tavlor.

–De mörka trästyckena såg jag först på ett varuhus i New York. Jag jobbade då på NK och vi tog upp samma idé till fönsterskyltningen. Senare fick jag dessa två.

De enda tavlorna är sex svart-vita Cecil Beaton-bilder på Greta Garbo.

– Jag har haft henne som idol så länge jag minns. Sett varenda film – och hon är vackrast av alla. För mycket tavlor tycker jag tar bort rumsuppfattningen och gör en liten yta bortplottrad. Jag har hängt av dörrarna, bara

behållit de till badrum och sovrum.

I varje rum finns minst ett hjärta i betong, glas eller keramik. Nyckel-knippan har också sitt.

Dekoratören i Mia syns överallt, inte minst i de nu så trendiga materialen: sten, keramik, bast och snören. 54 kvadrat fyllda av ljus och idéer. Med det gröna utanför är det rena drömmen.

Lillemor Dahl