Ta i trä!

En spännande utmaning med storbyggen helt i trä på Bo01

1 av 2
NYHETER

Ta i trä på mässan - mitt i Bo01:s nya stadsdel ligger ett av de allra intressantaste kvarteren: Trähus 2001.

Radhus, punkthus och ett flerfamiljshus i fyra plan. En spännande utmaning med storbyggen helt i trä.

Kvarteret blev försenat och var inte klart till den stora invigningen den 17 maj. Men här ska det bli inte mindre än fem visningslägenheter. Dessutom några av de allra billigaste: tvårummare på 60 kvadrat för "bara" 800 000 kronor, enligt Skanska som bygger och säljer.

Det blir ett kvm-pris på drygt 13 300 kr, vilket ju är väldigt prisvärt jämfört med andra lyxlyor på mässan.

Dyrare blir de större borätterna. Tidningen Hus & Hem, med sina rutinerade inredare Sigbritt Kvarning och Ragna Herrgård visar exempelvis en lägenhet på 128 kvm i två plan, pris 3-3,5 miljoner.

Bakom husen står Svenskt Trä, en organisation som helt enkelt verkar för att manifesterar det svenska träet. Man ordnade arkitekttävling inför Bo01 och danska Kim Dalgaard & Tue Traerup Madsen vann.

Husen är uppförda med bjälklag, reglar och förtillverkade väggelement helt i trä.

Att byggas småhus i trä är ju en gammal svensk tradition. Men storbyggen har mött svårigheter, bland annat av brandriskerna. Men nu är problemen lösta och man kan visa upp detta unika kvarter.

I de mindre lägenheterna, inredda av Ingald Andersson (känd tecknare/inredare i hemtidningarna genom åren), blir det gör det själv-visningar under mässan. Massor av idéer att stjäla för hemmasnickaren!

Lennart Arnstad