Långsam nedgång för villapriser

NYHETER

Villapriserna har sjunkit något de senaste månaderna - men ligger ännu på rejäl ökning om man ser till de senaste tolv månaderna.

Bostadsrätterna faller definitivt i Stockholm, men ligger ändå kvar på en väldigt hög nivå.

Vid varje månadsskifte kommer en massa statistik från olika källor.

Småhusbarometern från Lantmäteriet/Statistiska centralbyrån visar att priserna föll en procent i maj jämfört med april. Det är andra månaden i rad som man har en nedgång.

Mäklarsamfundets statistik visar att villorna börjar stanna upp eller till och med gå ned något i storstäderna, medan de ökar i medelstora städer.

Svensk Fastighetsförmedling har priserna på bostadsrätter, men då gäller det förstås bara de objekt som de egna mäklarna sålt. Där är det nedgång från mars till maj med 2 procent, men snittet per kvadratmeter ligger ändå vid imponerande 29 534 kronor.

Malmö ökar mest, plus 58 procent jämfört med mars-maj i fjol. Men en minskning om man jämför med december -00-februari -01.

Stor-Stockholm som helhet ökar 8 procent och Göteborg 19 procent, jämfört med motsvarande tid för ett år sedan.

Kolla själva i Aftonbladets unika prisguide för villor, bostadsrätter och fritidshus. Och se alla fakta om samtliga sålda villor och fritidshus de senaste tolv månaderna på Huspriset.

Lennart Arnstad