Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Hus & hem

Bostadsbristen ökar i hela Stockholms län

Larmrapport varnar för att regionens tillväxt kan hotas

Bostadsbristen i Stockholms län ökar dramatiskt.

24 av 25 kommuner är nu akut drabbade – och anklagas för att systematiskt ha överskattat sitt planerade byggande.

Ändå behövs 125 000 lägenheter de närmaste tio åren.

I dag kommer en larmrapport om bostadsbristen, gjord på uppdrag av Byggnads, HSB, Hyresgästerna, Riksbyggen och Sabo – allmännyttans centralinstans.

En kritisk uppgörelse med politiker som talar mycket om ökat bostadsbyggande – men som inte håller sina löften.

Byggandet följer inte prognosen

Antalet nya lägenheter har i flera år konsekvent blivit mycket lägre än vad kommunerna uppgivit i sina prognoser.

Risken finns nu, menar utredaren L-O Pettersson Kommunikations- och utrednings AB, att många byggen åter skjuts på framtiden så att regionens tillväxt direkt hotas av bostadsbristen.

Bostadsbyggandet i länet är i själva verket det lägsta sedan 1920-talet.

Rapporten hävdar att Stockholms stads prognos om 16 730 bostäder under 2000–2001 inte alls håller. Och är helt orealistisk. Just den siffran framförs ofta av den borgerliga majoriteten i Stadshuset.

Ur rapporten:

    Bostadsbyggandet under andra hälften av 90-talet motsvarar endast en ny bostad per fem nya invånare.

    Bostadsbristen sprider sig snabbt även i de kommuner som har största behovet: exempelvis Stockholm, Botkyrka, Haninge och Sundbyberg.

    Hyreslägenheter saknas allra mest, det lilla som byggs är mest dyra bostadsrätter. Ekonomiskt svaga hushåll och ungdomar är chanslösa.

    Till detta kommer utförsäljningen av hyresrätter i framför allt Stockholms innerstad. Där är man på väg mot en total snedfördelning i ett län som nu är uppe i 1,8 miljoner invånare.

I rapporten undersöks också var bristen är värst för olika kategorier. Ungbostäder saknas i alla kommuner, ensamstående har brist i 22, inflyttande hushåll i 19 och studenter i 18 kommuner.

Mest skrämmande faktum: bara tio (10) tomma lägenheter fanns i januari 2001 hos länets samtliga allmännyttiga företag. Alla tio i Norrtälje.

Var tredje har drabbats

En opinionsundersökning kompletterar rapporten. Visar att var tredje stockholmare haft bostadsproblem senaste året. Var femte har flyttat och var fjärde tänker flytta inom två år.

Skulden för bostadsbristen läggs av de tillfrågade framför allt på regeringen och kommunerna. Stor-stockholmarna vill ha sänkta skatter, lägre markkostnader och ökad byggkonkurrens.

Men majoriteten säger nej till fria hyror och ökade bostadsbidrag.

Lennart Arnstad
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet