- Fastigheten är i livsfarligt skick

Värden: Det är ren förföljelse

NYHETER

Hyresgästföreningen vill stoppa värden, men striden blir tuff.

- Jag sköter mina hus bra men vägrar att slicka Hyresgästföreningen i röven, säger värden Lars Edman.

- Han är inte lämplig att köpa hyreshus, säger Bengt H Strand, hyresgästernas handläggare.

Foto: ÅSA WESTERLUND
betongbit lossnade - Betongbiten har lossnat från en vittrande balkong och kunde träffa folk nedanför, säger P-O Brogren, pressombudsman i Hyresgästföreningen.

På måndag möts de i hyresnämnden.

Det är ett stort och uppenbart infekterat ärende.

Lars Edman, 54, äger redan 20-talet fastigheter med över 800 hyresgäster. Han överväger att polisanmäla Hyresgästföreningen.

- Jag är trött på att dementera alla lögner, det är ren förföljelse. Jag vill inte framträda, men fortsätta att investera i hyreshus och förvalta dem långsiktigt.

Hyresgästföreningen har lämnat in polisanmälningar mot Lars Edman för att hans hus kan skada människor. Senast i förra veckan anmälde P-O Brogren, pressombudsman för Hyresgästföreningen, Edman för "framkallande av fara".

"Det lossnar bitar"

- Hans nyköpta fastighet i Solna är i så dåligt skick att bitar lossnar och faller. Det är livsfarligt, säger P-O Brogren. Jag har bilder på en bil med framrutan krossad av material som släppt från fasad eller balkong.

I hyresnämnden tänker han också visa upp en stenbit som han påstår har lossnat från balkongen på ett annat av Edmans hus, beläget på Gärdet.

- Inget bevisar att biten kommer från min balkong, säger Lars Edman.

- Den kan ha plockats ur en container.

Bengt H Strand lämnar in 214 sidor i ärendet som handlar om Edmans förvärv av två hyreshus i Solna. De ingår i en större fastighetsaffär med köp i Lidingö och försäljningar i Råcksta.

"Lars Edman besitter ett klart bristande omdöme för att få förvärva ytterligare fastigheter", skriver hyregästföreningen och hävdar vidare:

Edman har 39 ärenden registrerade i hyresnämnden och andra rättsinstanser.

I flera fastigheter finns under årens lopp dokumenterade brister samt vitesföreläggande om bristande sophantering.

Edman "visar mycket stor processbenägenhet" och gör sig oanträffbar för hyresgästerna.

Hyresgäster både i Solna och Lidingö har uttryckt missnöje med att bli sålda till Lars Edman. En mängd andra enskilda fall återges. Från någon som påstås blivit lurad att säga upp sig till anklagelser om allehanda byteskrångel och om icke åtgärdade fuktskador.

"Vi har ett gott samarbete"

Hyresgästföreningen hävdar också att Lars Edman på tio år bara lämnat två lägenheter till bostadsförmedlingen. Trots att privatvärdar ska lämna varannan tom bostad dit.

Aftonbladet kollar med Bostad Stockholm:

- Vi har i dag ett gott samarbete med Lars Edman som lämnat nio lägenheter till oss sedan 1998, säger Håkan Aderö, förmedlingens ansvarige.

Enligt hyresnämnden har Lars Edman sedan 1991 haft fyra ärenden om förvärvstillstånd hos dem. 1991 vann han, 1997-98 avskrevs två fall och 1998 fick Edman förvärvstillstånd efter prövning i Svea hovrätt.

Dit överklagas troligen även det nu aktuella köpet.

Många värdar prövas före hyreshusköp

Lennart Arnstad