– Verandan är mitt extrarum

Det är här allting händer på sommaren.Mysiga frukostar och eldiga grillfester.Verandan har blivit ett andra hem för många.

1 av 2 | Foto: Maria Östlin
– Verandan är perfekt för grillfester, säger Lotti Blomstedt med Olle i knät. Verandamöblerna i javanesisk FCS-märkt teak, kommer från Berga Form och heter; karmstol – Catalina, bord – Clever, bänk - Alba
NYHETER

 Äntligen sommar. Nu har vi flyttat ut hela vårt bohag på verandan. Svenskens ”andra hem”.

Grillen, krukväxterna, hängmattan – allt får plats i vår lilla oas. Verandan fungerar som en trampolin ut till tomten när det fortfarande är för kallt för att doppa tårna i gräset.

Vårt yrvakna intresse för trädgård och inredning har satt fart på verandaaktiviteterna. Och har man planerat rätt kan verandan bli den sköna plats för familjen som trångbodda storstadsbor ger hur mycket som helst för.

En av dem som tagit detta till sig är arkitekten Lotti Blomstedt. Hon har inrett sin drömveranda sparsmakat och minimalistiskt i naturmaterial som stål, glas och trä. Femrumsvillan som hon bor i tillsammans med sambon Urban och halvårsgamla sonen Olle, är i två etage och ligger 15 minuters bilfärd nordväst om Stockholm. Huset ligger på en brant kuperad bergstomt med utsikt över Mälaren.

Verandan som vätter mot söder häver sig över berget och bildar en svävande plattform som ger känslan av att man sitter i ett grönt naturrum. Träverandans två etage är båda 75 kvadratmeter stora och kompenserar väl den tomt som är i brantaste laget för att kunna vistas på.

– Just verandan och utsikten över vattnet, var en av anledningarna till att vi fastnade för huset. Verandan kan också nås enkelt från husets alla rum, genom de glasade skjutdörrarna. Blir solen för stark kan man fälla ut markiserna som sitter längs hela husets fasad och skapar en ombonad känsla.

– Verandan är som ett extrarum. Här kan man sitta och ta igen sig, fika eller bara njuta av utsikten. Det är inte bara soliga dagar som man vistas här utan kanske ännu mer när den svalare kvällssolen kommer. Då är det perfekt att ordna grillmiddagar för familjen och vänner.

– Den interiöra inredningen går mycket i den svart-vita skalan med inslag av naturmaterial, och detta har jag låtit råda även exteriört. Hade dock tänkt att tumma lite på enhetligheten här ute, genom att plantera lite färgglada blommor, men min sambo tyckte inte det, så nu är det vitt även i blomlådorna, säger hon och skrattar.

– Nästa investering blir nog en gasolvärmelampa så att man kan sitta här även långt in på natten eller på höst- och vårkvällar, säger hon.

Agneta Elmegård

ARTIKELN HANDLAR OM