Uteplatsen blev en myshörna

Radhuset var perfekt, utom en sak – täppan framför huset var ödslig och insynen var total. Men med lite hjälp och mycket gröna växter kan familjen Kult nu njuta av sitt morgonkaffe i fred.

1 av 7 | Foto: Johan Krüger
Flickorna Nora och Signe har saftkalas på den ”nya” täppan medan mamma Anna passar upp.
NYHETER

 Familjen bor i några mil utanför Stockholm. På baksidan är tomten större med både berg, gräsmatta och växter som mörkröd clematis, humle och plommonträd.

Vita väldoftande syrener ramar in hörntomten och taket över altanen erbjuder skydd vid regn. Men om mornarna räcker inte solen till här, och knappast värmen heller.

Därför drömde familjen om en insynsskyddad uteplats på framsidan, där solen ligger på ända fram till eftermiddagen.

Mamma Anna fick hjälp av Viktoria Mattsson på Zetas trädgård med att välja rätt växter till den nya uteplatsen.

Eftersom framsidan är väldigt långsmal, var det inte tal om en klassisk syrenberså.

– Jag tycker att du ska ha något som bryter av. Som en mörk idegranshäck tillsammans med höga bambu i grupp. Och så några höga mörkblå stormhattar som kommer efter det att liljorna blommat över, säger Viktoria.

Idegranen börjar åter ta plats utanför våra hus. Och ska det vara barrväxter ska de helst vara svenska, inga medelhavslika som det var på 60-talet.

Anna var först lite tveksam till idegranen, men lät sig övertygas.

– Jag är egentligen inte så förtjust i barrväxter, men jag tror faktiskt att det kommer att bli riktigt snyggt med bambu och idegran tillsammans.

För några tusenlappar klarades insynsskyddet.

Hade familjen däremot valt att köpa helt uppvuxet, hade notan blivit minst tre gånger dyrare.

På den lilla plätten på framsidan stod sedan tidigare en jättelik rosa pionbuske. Den tyckte Viktoria skulle flyttas fram, som en välkomnade ingång mot den mörka idegransraden.

Det hade inte Anna hjärta att göra med så många knoppar.

– Fast det är en myt att man inte kan flytta pionerna nu. Bara man gräver tillräckligt djupt, tar ny jord, vattnar mycket och luckrar upp, säger Viktoria.

För att göra platsen grönare och med olika former placerades krukor med marguriter ut, liksom en vacker rundklippt buxbom. En keramikpadda bredvid ett vattenfat med några blommor, blev genast en favorit hos familjens båda döttrar Nora, 4,5 och Signe, 2,5.

Mot det milt gröna huset, står sig några flyttade syrener vackert. I perennrabatten planterades rosa clematis, riddarsporrar i blått och rosa och vita och blå campanula.

Trädgårdsmöblerna lånades till fotograferingen av grannen, så nu får familjen ge sig ut på jakt efter ett eget litet runt bord med fyra stolar. Helst ska det bli ett parasoll också.

Så anlägger du en trädgård

Lillemor Dahl