Sälj kåken i Täby och köp ett hus i Flen

NYHETER

Jag har senaste året skrivit en hel del i Aftonbladet om en ny och rätt härlig bostadstrend – inte minst ekonomiskt – som jag döpt till ”Sköna Vågen”.

Alltså att fler och fler lockas att sälja sina allt dyrare bostadsrätter och (numera chockbeskattade) villor i storstäderna för att köpa en minst lika bra bostad för kanske inte ens halva priset i någon trevlig småstad eller annan mysig ort.

Något helt annat än 70-talets gamla ”gröna våg”, som satsade på enkelt och gärna kollektivt liv i risiga kåkar långt ute på vischan.

Ett på den tiden hedervärt men rätt tufft protestboende med självförsörjning. Den nya vågen är mera om-sig-och-kring-sig. Böljar lugnt och komfortabelt mot ett boende i bra miljö med krav på livskvalitet för både ungar och äldre. Nära naturen, med cykel- eller gångavstånd till centrum, service och kanske rentav en välansad golfbana. Och med extra bonus i form av en rejäl hacka över från försäljningen av gamla storstadsbostaden...

Snabbare än jag trott kommer bekräftelse att mina tidiga tankegångar om ”Sköna Vågen” redan slår igenom i prisstatistiken.

Mäklarsamfundets summering för maj månad visar att villapriserna i landet fortsätter att öka. Trots att de, just denna månad, minskar för första gången på länge i exempelvis dyra Stockholms och Uppsala län.

Mycket markant är prisuppgången för välbelägna hus i medelstora städer. Således exakt i de regioner dit de nya sköna vågarna drar.

Nu har jag dessutom fått min specialbeställda nya helårsstatistik från Lantmäteriet i Gävle (vi daterar upp varje månad på internet: www.aftonbladet.se – klicka på Bostad).

Låt mig göra en intressant tabell för dig som vill släppa loss drömmarna. Jag har helt enkelt tagit ”dyrlänen” med några av deras många guldkantade kommuner – och lagt in en del tänkbara sköna våg-kommuner som alternativ:

Alltså: sälj kåken i Täby för 2,5 miljoner och köp ett rart hus i Flen för 600 000.

När du betalat reavinstskatten, löst lånen och lite annat har du ändå säkert någon miljon över.

Okej, det finns ju mycket annat också. Du trivs rätt bra, ungarna har kompisar, du måste pendla längre till jobbet...

Men ändå!

Helt klart är att flyttlassen redan rullar. Och att det faktiskt gäller att sno sig. Det framgår ju av prisstatistiken. Snart kostar huset i Flen en miljon det också.

Nu har du nog fått något att grunna på i hängmattan i sommar!

Lennart Arnstad