30 drömtorp – under 300 000

NYHETER

Varsågod – här kan du hitta din egen faluröda torpdröm.

”Sommartorpet” i SVT 1, med 1,2 miljoner tittare varje vecka, skapar ett oerhört torpsug just nu. Aftonbladet har plockat ut trettio lagom slitna torp till salu.

Alla kostar under 300 000 kronor och är i visst – eller rent av rejält – behov av renovering och upprustning. En del kan vara prutbara fynd. Vi håller oss förstås i ungefär samma trakter som tv-sommartorpet. Alltså Örebro-regionen eller dess angränsande torpriken.

För just där finns kanske sommarens allra mest prisvärda svenska torp, ofta i överraskande härliga lägen.

Billigare långt från kusten

Då vi söker oss bort från de svindyra kusterna och de stora turiststråken. Passa på att kolla i lugn och ro på semestern när du ändå har tid och reser omkring.

De här torpen ligger, tacknämligt nog, något för högt upp i landet för att hamna på det riktigt attraktiva salutorget för främst tyskar och danskar. Annars är många utländska köpare på hugget när kronan faller: mycket torp för växelpengarna.

Kultur att vårda

Samtidigt är det givetvis goda tider för att själv stanna hemma och investera i ett eget litet mysigt kulturhus. För det är vad det handlar om.

Inte bara att få en bra stuga för familjen, utan också ofta en kulturskatt att vårda ömt.

Då stiger torpet i värde. I en del torp blir du dessutom skattefrälse. Ligger de under 50 000 kronor i taxeringsvärde, inte alls ovanligt, slipper torpen faktiskt fastighetsskatt!

Låna allt – torpet blir ditt för 1 559 kronor i månaden

Lennart Arnstad