”En nationell skandal”

Lennart Arnstad chattade om byggfusket

NYHETER

Aftonbladets bostadsreporter Lennart Arnstad chattade i dag om byggfusket.

Han svarade på frågor om hur utbrett byggfusket är i Sverige, vad det beror på och vem som ska ställas till svars.

- Det finns internationella fuskbyggare som av ren profit byggt skräphus, säger Lennart Arnstad.

Läs hela chatten här nedan.

mats säger: Hur vanligt är det med byggfusk bland de stora byggbolagen ?

Lennart Arnstad säger: Tyvärr måste jag säga att det blivit allt vanliogare. Numera är det mest de stora bolagen som får entreprenaderna.

rOBERT säger: Vad beror byggfusk på?

Lennart Arnstad säger: Enligt min åsikt beror det på stressade arbetstider, pressade byggtider och dålig kontroll. Dessutom påa tt man använder allt fler material och teknik som inte prövats ut. Detta orsakar bland annat sjuka hus-byggen.

Jontex säger: Hej Lennart vad säger du om dessa anklagelser ?

Lennart Arnstad säger: Jag tydker det är en nationell skandal att vi fortsätter att bygga hus som blir sjuka och broar som rasar - och att man skyller på byggnormer och inte anser att man gör fel.

Henrik säger: Varför är det alltid så att någon ska drabbas innan byggföretagen rättar till sina misstag?

Lennart Arnstad säger: Ja, det tar egentlien lägre tid än så. Först brukar den som klagar misstänkliggöras som hysterisk bråkstake eller som allmän rättshaverist. Jag har träffat hundratals människor som råkat ut för detta. Först när man tar tag i eländet brukar något hända.

Martin säger: Har hus rastat tidigare i Sverige?

Lennart Arnstad säger: Nu talar du om de nya rasriskerna i hus byggda 1926-40. Nej, så vitt jag vet har inga hus rasat i Sverige, men de har byggts så illa att man tvingats riva ur dem och inreda dem på nytt, så att säga. De nya larmen om de gamla husen utreds ju just nu och jag kan inte svara för dem.

lille säger: Vad händer när man upptäcker ett fuskbygge ?

Vilka får stå till svars för det ?

Lennart Arnstad säger: Det är givetvis byggren som ska ställas tills vars, men även beställaren har ju ett ansvar - kanske ett allmännyttigt bostadsföretag eller ett privatföretag i fastighetsbranschen. Men det handlar ju om byggarantier som måste uppfyllas, regler som ska följas och byggnormer som måste hållas.

rOBERT säger: Vet du om det finns några byggfusk i Alingsås?

Lennart Arnstad säger: Nej, inte som jag känner till på rak arm. Har du något tips så säg till!

Viktor säger: Vad händer om ett hus skulle rasa pga byggfusk?

Lennart Arnstad säger: Det skulle bli ett fruktansvärt liv om detta hände, framför allt om människor kom till skada. Det finns ju internationella fuskbyggare som av ren profit byggt skräphus - och deras dom har blivit hård.

lille säger: i vilken omfattning sker det fuskbyggen i de stora byggbolagen ?

Lennart Arnstad säger: Som jag sagt ovan - det händer allt för ofta att storbyggare, som exempelvis Skanska, varit inblandade. Skanska har ju Hallandsåsen, Hammarby sjöstad och nu senast Tvärbanans broar under sina domäner.

mats säger: Hur törs bolagen fuska när det finns stora risker att det kommer till daga, det är ju stor risk företagen förknippas med dålig kvaliteé ? m v h Mats

Lennart Arnstad säger: Mycket bra fråga. Skanska har ju gjort allt för att försöka rentvå sig, men råkar i nya klister. Men just i dag premiärvisas deras fina koncept med billiga hus - " "Boklok" - i Stockholm och det är en positiv grej för dem.

lille säger: Men är det byggbolgaen eller entreprenadbolagen som för stå till svars ?

Lennart Arnstad säger: Vi måste hålla i sär det hela. Beställaren (fastighetsbolag eller allmännyttigt bostadsföretag till exempel) kallas BYGGHERRE och beställer bygget, oftast som TOTALENTREPRENAD av et byggföretag. Byggföretag/entreprenör är då samma sak. En masssa UNDERENTREPRENÖRER ingår, men totaltansvaret har ju totalentreprenören.

Manne S säger: Om man misstänker fuskbygge vem vänder man sig till?

Lennart Arnstad säger: Om du bort i hyreshus vänder du dig till värden. Om det är bostadsrätt till föreningens styrelse. Om det är ett eget nybyggt hus till byggfirman eller husföretaget. Om du köper ett gammalt hus ska du alltid besiktiga huset med behörig ingenjör FÖRE köp och ha protokoll som senare kan bevisa ev fel vid tvist.

Mahoney säger: Jag bor i Södra Station i Stockholm. Är inte hela Bofill ett enda stort fuskbygge?

Lennart Arnstad säger: Bofills båge har jag inte stött på som fuskbygge, däremot många hus i Södra stations-området (sjuka hus). Har du några uppgifter om elände i bågen (bostadsrätter) så hör av dig till mig!

Manne S säger: Behöver man vara orolig att huset man bor skall rasa??

Lennart Arnstad säger: Nej, det vågar jag nog påstå att du inte har. Men alla fastighetsägare bör nu kolla om man ev hör till utsatt årgång och byggsätt.

Lars säger: Kan man inte sätta större press på byggentreprenörerna, för det finns ett mycket utbrett slarv och fusk?

Lennart Arnstad säger: Jovisst, det är en sak för lagstiftare och politiker - och för hela byggbranschen, som ändå är skicklig i Sverige - på många håll.

teo säger: är inte byggfusk bara ett naturligt sätt att hålla befolkningstillväxten i styr? ;)

Lennart Arnstad säger: Hahaha

Mahoney säger: hur kan den enskilde individen bojkotta Skanska? De har ett ruskigt rykte om sig, inte bara i Sverige utan även utomlands. Jag tänker på dammbyggena i Sydamerika. Är byggbranschen inte väldigt korrumperad?

Lennart Arnstad säger: Jo, det verkar åtmionstone finnas karteller, som nu med asfalten. Konkurensverket har ögonen på denna bransch. Men man måste ju också komma ihåg att dettaär internationella mångmiljardföretag och att de alltså är oerhörda maktfaktorer i samhället.

Snickarn säger: Är det inte så att det så kallade "byggfusket" redan "byggs in" i projektstadiet, dvs. de som ritar o projekterar dessa hus/broar m.m. Jag vet av erfarenhet att det ofta är vi med snickarbältet som oförskyllt brukar få stå till svars för en hel del men som de sk. ingengörerna har "byggt in" redan på ett tidigt skede. Dessa i sin tur brukar för det mesta gå fria från allt, de har inga som helst skylldigheter, endast rättigheter. Jag anser att det är stressen att producera fram en produkt som är

Lennart Arnstad säger: Jo, du har rätt i detta. Jag har talat med byggfacket och arbesledarfacket som protesterat just mot stressen och att det är fel kategorier som får bära hundhuvudet.

Henrik säger: Hur upptäcker man byggfusk?

Lennart Arnstad säger: Se svaren ovan. Om du köper gammalt hus är det du själv som måste agera via besiktningsman före villaköp, exempelvis. Annars är det hyresvärd och bostadsrättsförening eller nybyggnadsföretag/husfirma som ska agera och ta emot klagomålen. Ofta kan det bli rättsliga processer, dessväre.

sexig brud säger: vad händer om det bli mögel i ett hus?

Lennart Arnstad säger: Du mår dåligt! Lukten känns i kläderna, kanske på att ungarna får snubbor för att de luktar konstigt i plugget. Inne blir du torr i halsen, får rinnande ögon, hosta, huvudvärk - massor av s k sjuka hus-symptom.

bosse säger: Är det inte så att det är samma problematik inom entrepenaden som i byggbranchen i helhet nämligen att man kommer överens, samt att det är för många led i kedjan. Varför är en del byggmaterial dubbelt så dyra i Sverige. För mej så liknar det nästan maffiaverksamhet.

Lennart Arnstad säger: Jag har skrivit en artikelserie om de höga byggpriserna, som beror just på alla mellanled och påslag. Det finns byggföretag som lyckas klara detta med styrd och klok upphandling och järnhård koll över hela bygget - och med långsiktigt förvaltande av kvalitetshus som mål. De är tyvärr i minoritet i Sverige...

kristian23 säger: hej lennart!!!

Hur skall ni göra nu eftersom det behövs mer bostäder, och det blir mer fusk på marknaden och fiffel mellan bolgen och kund???

Lennart Arnstad säger: Satsa på att bygga bra bostäder till rimlig kostnad för vanliga människor - och genom att skärpa kontroll och regler.

erik säger: Hur kan vi veta att det inte förekommer byggfusk i Scandinavian Tower och Turning Torso? Fel i såna höga byggnader kan ju få ödesdigra konsekvenser.

Lennart Arnstad säger: Scandinavian Tower är väl det ännu icke beslutade huset i Skåne, medan Turning Torso är på gång i Malmös västra hamn (Bo01-området). Tja, det är väl bara att hopaps att HSB (byggherre i torson) ser till att allt blir bra i det skruvade bostadstornet - och att man lyckas sälja lägenhterna för minst fyra miljoner för 100 kvm

ingenjören säger: Vem är det som är "kvalitetsansvarig" på ett bygge?

Lennart Arnstad säger: Byggaren har en kvalitetsansvarig byggledare, får man ju hoppas.

Manne S säger: Var är farligast att bo i ett höghus eller ett låghus?

Lennart Arnstad säger: Bägge ska vara säkra boningar. Bor själv numera i villa, men ahr bott elva våningar upp utan att vara rädd.

teo säger: vad är den vanligaste formen av byggfusk?

Lennart Arnstad säger: Jag tror att det är dåligt uttorkade betonghus - funkar ine fuktmätningen kan man bygga in problem som kommer senare i form av mögelskador med mera.

Snickarn säger: Iom att jag jobbar mestadels utomlands så vet jag att det är en väldig skillnad på regler från land till land.

Detta skapar givetvis konflikter i stora projekt där utländska ingengörer tas till hjälp, se Hallandsåsen, ett utmärkt

exempel på detta fenomen. Nytt land, andra regler men det var förmodligen pengarna som styrde i draken SKANSKA

på detta villospår.

Lennart Arnstad säger: Ja, i dag när det gäller rasrisk på tvärbanans broar i Stockholm skyller byggarna på att man följer normerna och att det är dessa normer som är fel i Sverige medan de är bättre utomlands. Konstigt försvar, anser jag.

Link säger: När man upptäcker byggfusk vad hände då med dom anställda på företaget ?

Lennart Arnstad säger: De anställda berörs inte i allmänhet, däremot bruakr någon eller några chefer och byggledare få gå för att statuera exempel.

Snickarn säger: Du säger "skärpa kontroll" Om man ser på villabyggandet i Sverige så ska det finnas en sk. "kvallitetsansvarig"

Otal är dessa gånger kommunen lämnar ut detta ansvaret till någon som inte verkar ha något annat för sig för stunden.

"Kvalliteten" på dessa "kvallitetsansvariga kan man stoppa upp någonstanns där inte solen skiner, den är sanslöst undermålig.

Lennart Arnstad

säger: Ja, det tycker jag kan vara en bra avslutning!

ARTIKELN HANDLAR OM