Rusning efter torp i Astrid Lindgren-land

Fynda nu - i vår trissas priserna upp

Köprush väntas efter drömtorp i Astrid Lindgrens sagoland. Men ännu kan man göra fynd i Lönneberga, Mariannelund, Vimmerby och andra delar av Småland.
NYHETER

Nu väntas köprush efter torp i Astrid Lindgrens älskade småländska bygder.

Aftonbladet visar var stugorna finns. I Lönneberga, Vimmerby och andra delar av Astrids sagoland.

Visst lättar vinterns vemod när man kan fynda somriga drömmar.

Februari är jättebra köptid för hus i trakter där Emil hyssade, Lina och Alfred slet för brödfödan och Bullerbybarna stojade.

Man kan hitta snickarboar, stall för Lilla Gubben, uthus för Rasmus-luffare, Villerkulla-villor – ja, till och med flaggstänger lämpade att hissa upp Idor i.

Priserna har gått ner

Priserna har faktiskt sjunkit med tre procent det senaste kvartalet i Kalmar län, dit exempelvis Vimmerby hör. I Jönköpings län är fallet ännu större, medan priserna stiger i Kronobergs län.

Många fritidsställen i Astrid-land är till salu för runt 200 000–300 000 kronor. Då kan man låna kappsäcken full av pengar till hela köpet och ändå klara torpet för bara ett par tusen i månaden efter skattereduktion, enligt mäklarkalkylen.

– Vi har starkt tryck från Danmark och Tyskland och då helst efter ensligt belägna ställen, säger de mäklare som Aftonbladet ringt runt till. Tyskarna är otroligt förtjusta i Astrid Lindgren, vi märker detta när de letar sommarhus.

Euro-starka kunder handlar

Dessutom ser EU-köparna i dag att de får mycket för euron när de handlar hus i Sverige.

Utbudet väntas växa i vår. Bästa tipset är att ge sig ut på torpjakt redan nu. Gör de riktiga fynden innan humlesurr och blommande syrener tänder torpdrömmarna – och trissar upp priserna.

En fördel är att bolåneräntorna är låga även för fritidshus. Det finns dock tecken på stigande räntor. Ytterligare ett skäl att sno sig.

Några låneinstitut ger samma lågränta på välbelägna fritidshus som till villor. En tumregel är annars att du får lägga 0,5–0,75 procentenheter på villaräntan för att få fritidslån. Försök pruta, spela ut de olika bankerna mot varandra.

Så hittar du rätt på internet

Aftonbladet har, på ett ungefär, letat torp i en vid cirkel med Astrid Lindgrens Vimmerby i centrum.

De torp och bilder vi visar är från mäklarannonser på internet: www.hemnet.se och www.bovision.se. Där kan du knappa in egna önskemål och få rätt drömtorp i rätt skogsbryn.

Så mycket kostar stugan i Småland

Lennart Arnstad