Prisdumpning på lyxlägenheter

Hög månadsavgift? Då blir rika köpare riktigt snåla

1 av 5 | Foto: JOHANNA PETTERSSON
HÄR MÄRKS KÖPMOTSTÅND Hammarby sjöstad har i dag runt 200 utannonserade bostadsrätter. De typiska "mellanprislägena" på 3-5 miljoner verkar vara dagens nya köpmotstånd. Men nya fräscha lyor som håller hög klass kan vara bra investeringar på sikt, enligt mäklarna.
NYHETER

Lyxvåningar för tio miljoner på Östermalm är lättsålda.

Men rika köpare blir gnetigt snåla om månadsavgiften är för hög.

Bostadsrätter runt 3-4 miljoner har blivit nya bromsklossar på Stockholms bostadsmarknad.

I går avslöjade Aftonbladet stans häftigaste lägenhet: tornet på ombyggda Mannagrynskvarnen, till salu för 13 miljoner.

I dag frågar många vanliga inkomsttagare om sånt verkligen går att sälja.

- Jag tror att tornlägenheten blir eftersökt, säger Lars Engelbert, vd i mäklarföretaget Bjurfors. Unika våningar finner alltid sina köpare, nästan helt oavsett priset. Däremot är det svårare med lägenheter i miljonligans nya mellanskikt. Bostäder som egentligen inte är märkvärdigare än andra. Och inte tillräckligt dyra!

"De är känsligare för avgiften"

Fastighetsmäklarna AB, som sköter byggföretaget NCC:s försäljning av de 22 kvarnlägenheterna, uppger att intresserade redan hört av sig.

Mäklaren Jan Lagerling förmedlar ofta dyra våningar i innerstan:

- Förmögna människor är faktiskt mycket känsligare för månadsavgiften än för själva priset. De säljer en dyr villa och vill ha en fin våning, betalar gladeligt 10 miljoner. Men de drar sig om månadskostnaden överstiger 500 kr/kvm/år. De är ju inte vana att betala hyra "

Det innebär att köpmotståndet sätter in om en våning på 120 kvm kostar över 5 000 kr/mån.

När Lagerlings säljer på Östermalm finns det gott om kapitalstarka spekulanter.

- En våning på 200 kvm för åtta miljoner går direkt. Låg månadsavgift. Är det däremot nyproduktion, med hög månadskostnad, blir det kärvare.

Aftonbladet har kollat utbudet på internet. Marknaden i Storstockholm har säkert runt tusen nya men ännu osålda borätter.

Flera dyra lyor förblir osålda

I Elefanten, mitt i city, finns 73 lägenheter till salu trots att Skanska sålt länge. En etta på 42,5 kvm kan fås för drygt 1,3 miljoner, en fyra på 104 kvm kostar 3,6 miljoner - precis i nya "bromsläget".

I Vallgossen på Kungsholmen annonseras 39 bostadsrätter. Kvar trots ihärdig marknadsföring av JM.

I Ringblomman på Söder finns åtta lägenheter till salu för 3-4 miljoner. Kostar 6 000-8 000 i månaden, kanske en orsak till tvekan.

I Hammarby sjöstad, jättebyggplatsen, finns i dag runt 200 lägenheter till salu. Segt. Ändå kan man få en etta för "bara" en dryg miljon.

Osålda lyor finns även i bland annat Näsby Park, Gåshaga på Lidingö, vid Järla sjö och i ytterstan.

Dags att fynda i exempelvis Farsta, där Skanska har 72 lägenheter kvar? Du kan få en ny tvåa för 875000 och 3 739 kr/mån.

Lennart Arnstad, Bostäder