6 500 i hyra - för 30 kvadrat

Enormt intresse för stans dyraste ettor - trots priset

1 av 2 | Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
orsakar protester 22 enrummare erbjuds i dag till bostadskön i Stockholm - om du har en månadslön på 27 000 och kan betala rekordhyran. Hyresgästföreningen protesterar mot "orimliga marknadshyror."
NYHETER

Här byggs Stockholms dyraste ettor - 6 500 kronor i månaden för 30 kvadrat.

22 lyor, mitt i city, erbjuds i dag via stans förmedling Bostad Stockholm. Intresset är enormt, trots rekordhyran.

Samtidigt kan statlig byråkrati stoppa exakt lika stora men inte ens hälften så dyra ettor i Upplands Bro i norra Stor-Stockholm.

Ettorna i innerstan byggs helt utan nya statliga investeringsbidraget, som är till just för att få fram små och billiga hyreslägenheter. Regeringen har nyligen satsat en extra miljard till bostadsbristens Stockholmsregion.

- Vi har inte sökt bidraget, säger Håkan Lennersand, styrelseordförande i Skandia Fastigheter. Ettorna har rimlig hyra, de bärs ekonomiskt av nybyggets alla kontor. Fina bostäder högt upp i huset, bra för bostadskön.

"Innerstan får rikemans-öar"

- Känns konstigt för oss som vill bygga mycket billigare men nobbas bidrag, säger Ulf Tapper, vd i Upplands Brohus. Byråkraternas detaljpetande fördyrar våra ettor med en tusenlapp i månaden.

Hyresgästföreningen protesterar mot höga marknadshyror i attraktiva smålägenheter, där byggarna kan strunta i bidrag och ändå lätt få uthyrt.

- Innerstan får rikemans-öar medan de som bygger för vanligt folk måste kämpa i motvind, säger förhandlingschefen Sune Dahlqvist.

I Upplands Bro byggs 28 ettor på 30 kvm för bara 3 000 kr/mån. Flera hundra personer anmälde sig direkt. Men länsstyrelsen sa nej till bidrag med motiveringen att "ingen vill eller kan bo på 30 kvadratmeter, det är för litet".

I kvarteret Jericho, vid Lästmakargatan, bygger Diligentia/Ängsgröen 44 smålägenheter. Hälften förmedlas av Bostad Stockholm. I går hade 373 personer redan anmält sig.

Övriga lägenheter "blockuthyres". Det innebär att värden hyr ut till företag som kan använda bostäderna som övernattningslyor, möblera dem och sätta hyran själva.

2 600 kronor per kvadratmeter

- Ett smart sätt att ordna hotellhem och sätta marknadshyror som vi inte kan påverka, säger Sune Dahlqvist.

Även bostadsförmedlingens ettor är orimligt dyra. 6 500 kronor i månaden blir ju 2 600 kronor per kvadratmeter och år.

Det kan jämföras med Svenska Bostäders högsta godkända bruksvärdeshyra, 1 490 kronor per kvadratmeter och år, i Hammarby sjöstad.

Nybyggnadshyror kan förhandlas ned - men bara om någon hyresgäst begär prövning.

För att få hyra Jerichos ettor krävs att hyresgästen tjänar minst 27 000 kr/mån. Eller kan fixa borgen.

orsakar protester 22 enrummare erbjuds i dag till bostadskön i Stockholm - om du har en månadslön på 27 000 och kan betala rekordhyran. Hyresgästföreningen protesterar mot "orimliga marknadshyror".

Lennart Arnstad