Livskvalitet Bräcker storstan

"Vi köpte paradiset för 400 000"

Foto: marie birkl
SNART BRÄCKEBOR? Nyrenoverat trähus på 200 kvm, sex rum och kök, med golvvärme och vedspis - för 650 000 kronor. Frestande för Maria Jensen och Pär Flodstam med barnen Jens och Linnea som lockas upp av Bräckes kampanj. I Stockholmsregionen kostar ett sånt här hus många miljoner.
NYHETER

Bräcke vill bräcka storstan - med livskvalitet.

Varje helg åker lassvis med familjer från Storstockholm till Jämtland för att titta på billiga hus och lägenheter.

- Vi köpte paradiset för 400 000 kronor, blev skuldfria och fick gott om pengar över, säger Eva Wallin, en av alla nya Bräckebor.

Foto: MARIE BIRKL
NYINFLYTTADE Monica Eriksson, Eva och Chreitz Wallin och Linn Wallard - dotter till Monica - hör till de nya Bräckeborna. Egna billiga hus, snöskotrar och pengar över.

Den allt tydligare nya svenska "sköna vågen" är mer inriktad på komfort och service än 70-talets lite miljöromantiska gröna våg. Hellre en privat golfrunda än stormöte i kollektivet, så att säga.

Bräcke, som öppnat egen monter på Stockholms centralstation, är inte ensam om att jaga nya invånare som betalar frisk skatt och sätter sprätt på kommunen.

Kommunerna runt Stockholm, Göteborg och Malmö har drivit egna kampanjer i flera omgångar.

I fjol satsade bostadsbolagen i Mälartriangeln Köping-Arboga-Kungsör 1,5 miljon kronor på en reklamkampanj med löften om billiga bostäder på pendlingsavstånd.

Dock sökte mest folk som misslyckats att skaffa bostad i Stockholmsregionen. Ett 60-tal nya hyresgäster blev det i alla fall.

Ny flyttkampanj under våren

De tre bostadsbolagen kör en ny kampanj i vår.

- Vi har fått flera nya familjer på bara ett par månader, säger Ingrid Kjelson i Bräcke kommun.

- Vi skrev till 4 075 barnfamiljer. 58 av dem har redan varit här eller ska komma. Tre familjer med tolv personer har hunnit flytta hit på bara två månader.

- Jättebra för Bräcke som i fjol minskade med 177 personer till 7 400.

Ewa Wallin, 52, och maken Chreitz, 47, köpte ett 130 kvm enplanshus kontant för 400 000 kronor efter att ha fått 1,4 miljoner för ett mycket mindre hus i Upplands Väsby.

- Underbart att slippa lånen, säger Eva. Jag kan hoppa in som lantbrevbärare här och jobbar på dagis och Folkets hus. Chreitz kör på som plattläggare.

Wallins flytt blev så lyckad att sonen Håkan kom efter. Hyresrätten ersattes av eget hus.

Kostnaden sjönk med 7 000

Chreitz syster Monica med maken Bengt flyttade också.

- De sålde en bostadsrätt för 400 000, köpte villan för 350 000 och sänkte boendekostnaden med 7 000 i månaden, säger Eva lyriskt.

Även Chreitz pensionerade föräldrar har nu dragit till Bräcke.

- Klart att det är färre butiker och sju mil till Ikea men här har vi skoter, ett mysigt hem i naturen, lugn och ro och allt vi behöver. Vi önskar att fler storstadsbor tog chansen till ett bättre liv, säger Eva Wallin.

Kommunförbundet har kartlagt de nya flyttlassen.

God arbetsmarknad, bra och billiga bostäder och närhet till större stad - det är de avgörande faktorerna för de allt fler som vågar gå mot strömmen när de dyra storstäderna bara växer.

Här är villornas 20-i-topp

Aftonbladet har tagit fram svenska "villatoppen".

Här finns det alltså flest villor i förhållande till invånarantalet.

Bra orter för dig som jagar livskvalitet och billigt boende.

Villornas 20-i-topp

Lennart Arnstad